Steampunktårta

I början på februari var jag på Scandinavian Cake Show i Kungälv som anordnas av Tårtdecor. Där kunde man tävla med egna tårtor, handla tårtverktyg, se demonstrationer av tillresta tårt- och chokladkonstnärer, gå på kurser, kolla på tårtutställning och inte minst mingla med likasinnade. I år fick jag möjlighet att ställa ut lite tårtor på ett eget bord vilket jag självklart tackade ja till. Så jag bilade ned från Umeå med bagaget fullt av tårtor och hade sedan en jättetrevlig helg och fick träffa så många härliga människor! Det var dessutom jätteroligt att få ställa ut mina tårtor, det gjorde det så mycket lättare att starta konversationer med förbipasserande. Man är ju svältfödd på tårtprat så det gäller att passa på! Vill ni se fler bilder från mässan så finns det massvis på Tårtdecors hemsida.

Jag hade två teman på mitt bord, ett lite pastelligt tema som jag kommer visa upp i ett annat inlägg, och så favoriten: Steampunk. Börjar med att dela med mig av den stora tårtan så tar jag resten av dessertbordet sedan.

bild 3

Steampunk är en estetik som är grundad i den industriella revolutionen. Genren innehåller mycket mekaniska element, ångmaskiner, kugghjul, luftballonger mm. Grymt kul tema på en tårta, det är så befriande o-pastelligt! Dessutom fick jag möjlighet att testa något jag länge velat göra: integrera ljusdioder i en tårta.

bild 2 (1)

På toppen av tårtan sticker det upp en massa rör, lite ångmaskinsinspirerat. I det ena röret sitter en ljusdiod som lyser rakt uppåt.

bild 1

Översta tårtan är, liksom tredje våningen, täckt med ett lapptäcke av plåtar. Kopparrör löper in och ut genom plåtarna.

bild 1 (1)

En våning är kopparfärgad och pryds av ett stort fickur i mässing med ornament och kugghjul i urtavlan.

bild 5

Näst nedersta tårtan är klädd i en träpanel som hålls samman av fastnitade mässingsplåtar. På bottenvåningen ville jag få till en tegelpanneliknande omlottstruktur av mässingsplåtar. Den är även dekorerad med en massa kugghjul i olika former och metaller och lite nycklar här och där.

bild 2

Sist men inte minst, vad vore en steampunktårta utan en stor, mekanisk bläckfisk i koppar med lysande ögon? (Just på denna bild har jag släckt ögonen pga fototekniska omständigheter..) En av de svåraste utmaningar jag gett mig själv då det krävdes ren ingenjörskonst och en massa olika material, torktider och huvudbry för att få ihop den. Jag ville ha den i ett stycke, och att den såklart skulle sitta säkert på tårtan. Ångrade mig ca 100 gånger att jag kom på idén fram tills den var klar, då tyckte jag att det var ett genidrag till idé, haha!

bild 4

Allt som allt blev det min favorittårta hittills. Speciellt i sitt sammanhang med den andra tårtan, cupcakesen och cakepopsen kommer den i sitt esse. Men det visar jag mer av en annan dag!

25 thoughts on “Steampunktårta

  1. Jag är helt överdrivet imponerad! Har följt din blogg så gott som från dess början och du har gjort sjukt fina saker sedan dess, men jag tror att denna tårta är den bästa jag sett!

  2. Du är helt fantastisk!! Det här är ju bara så coolt! Synd att Sverige är så långt och att du bor i andra änden… En sak jag funderat på när jag tittar på dina tårtor är hur lång tid det tar för dig att göra alla modelleringar? Bläckfisken till ex?
    Ser fram emot resten av bilderna från showen!

  3. När du gör våningstårtor använder du något mellan våningarna för att stabilisera dem då? eller sätter du dom bara på varandra? Vore tacksam för svar :)

  4. Hur kommenterar man ens detta? Så jävla imponerande! Du är helt sjukt grym! Mvh helt ointresserad av bak etc i vanliga fall:)

  5. Men wow!! Helt sjukt att det där är en tårta, vilken talang du har! När jag ska gifta mig vill jag att du gör min tårta!! :)

  6. Pingback: Dessertbord i steampunk | Johannas Tårtor

  7. Grattis till en otrolig tårta! Var den med i någon tävlingskategori? Vad fick du för kommentarer? Så imponerande!

  8. Alltså, jag är helt BLOWN AWAY! Är själv en liten hobbybagare som gärna vill bli bättre men hittar inga kurser i Stockholm där jag bor. Några tips? Du är verkligen fantastiskt duktig, heja dig!

Comments are closed.