Sockerpasta

Nu vill jag dela med mig av ett recept på sockerpasta som jag tycker är smidigt att göra. Dessutom finns alla ingredienser att få tag på i din närbutik. Inga konstigheter!

Ingredienser:
1 msk gelatinpulver (eller agar agar, läs mer om detta längst ned i inlägget)
4 msk kallt vatten
30 gram kokosfett
1 dl vit sirap
ca 1 kg florsocker
1 msk solrosolja/rapsolja

Häll gelatin och vatten i en kastrull (jag brukar göra i vattenbad) och låt det svälla en stund. Värm sedan försiktigt på plattan tills gelatinet smält. Tillsätt kokosfettet och låt även det smälta. Låt sedan blandningen svalna en stund.

Sikta upp ca 8dl florsocker i en bunke. Spara resten av florsockret till knådningen.

Häll vätskan i bunken, tillsätt sirapen och blanda ihop det hela. Jag brukar använda mig av en elvisp med degkrokar men det går bra att arbeta för hand också. Häll ut degen på en yta du pudrat med florsocker och knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska sockerpastan användas samma dag eller dagen efter att du gjort den så kan du göra degen ganska fast och mättad med florsocker. Ska den däremot sparas i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte gör den lika fast. Tillsätt oljan mot slutet och degen blir smidig och lättarbetad.

Klart och betalt! 

Jag har färgat halva satsen rosa, inför helgens kommande projekt (som ni ska få se mer av här framöver). Förvara sockerpastan inlindad i plastfolie eller en plastpåse, huvudsaken är att det blir riktigt lufttätt. Förvaras i rumstemperatur.

Angående agar agar: Jag har fått frågan om det inte finns nåt alternativ till gelatin i receptet då vegetarianer inte äter det. Jag har surfat runt lite i cyberspace och det verkar som att man kan byta ut gelatinet mot agas agar. Jag har aldrig testat detta själv och det är möjligt att man måste korrigera mängden sockerpasta eller vätska i förhållande till agaren (-et?), men det är ju bara att testa sig fram.
Det finns även att beställa sockerpasta utan gelatin. Tex finns det en som heter “Snövit” av märket “Renshaw” som du kan köpa på Dreamcakes.
Lycka till!

55 thoughts on “Sockerpasta

  1. Coolt! Om man ska smaksätta den, gör man det samtidigt som man blandar i sirapen? Gäller det färgen också? Jag följer din blogg slaviskt! 😉

  2. Det här ska jag prova när Elis fyller år! Måste bara bestämma vad jag ska göra för färg å så =)
    du är så duktig!
    kram Johanna

  3. Hej,

    Åh så tjusig blogg! Några frågor: Hur länge står sig sockerpastan och använder du vanlig karamellfärg när du färgar den?

  4. Mille: Bland det roligaste m bloggen är att DU följer den slaviskt, haha! Smaken kan du tillsätta samtidigt som du blandar i sirapen, färgen likaså. Jag brukar dock färga i efterhand, dels för att det är lättare att se hur stark färgen blir och dels för att jag ofta vill dela upp den och färga i olika färger. När man färgar i efterhand så knådar man liksom in färgen i degen. Vill man ha ett lite strimmigt eller melerat resultat är det bara att inte knåda in färgen helt.

    Anonym: Vad roligt att höra! =)

    Johanna: Kul att du e här! =) Tycker verkligen du ska prova!

    Emma: Tackar tackar! Köpt sockerpasta står sig väldigt länge i sluten förpackning, 1-2 månader skulle jag chansa på. Den man gör själv tycker jag tenderar att bli grynig och svårarbetad efter några dagar, vet inte riktigt varför. Så jag skulle rekommendera dig att inte göra den tidigare än ca 3 dagar innan den ska användas, för att vara på den säkra sidan. Jag använder en sk pastafärg köpt på internet. Det är en mer koncentrerad färg vilket gör att sp blir mindre kladdig och man kan lättare få fram starka kulörer. Ibörjan använde jag dock vanlig karamellfärg, och det funkar jättebra (så länge man inte vill ha en mer heltäckande färg eller annan kulör än gul, röd, grön eller blå)!

  5. Bloggfia: Det brukar bli över lite sp att dekorera med, men inga stora mängder. För mig brukar det räcka med en sats sp eftersom jag brukar blanda ut locket med lite marsipan. Börja med en sats och se hur långt sockerpastan räcker, känns lite mastigt med två satser iaf. Vill jättegärna se resultatet sen! =)

  6. Hej!
    Jag är en ny följare här. Gillar din blogg starkt! Va duktig du är!!

    Jag provade att göra en sats sockerpasta igår. Den blev bra och jag kunde utan några större problem baka ut och ha på tårta, snida rosor med osv.. Men idag när jag skulle göra en annan tårta så sprack sp´n och det blev bara stora bitar av sp. Har du någon aning om vad det kan ha varit för fel som jag gjort?

    Kan för mitt liv inte komma på vad det kan vara. Tänkte mest om du varit med om detta någon gång.

    Jättekul blogg du har i alla fall! Tack för tips och tricks samt recept!

    Kram Janina

  7. Hej Janina! Kul att du följer bloggen, tack för uppmuntran! Vad synd att din sockerpasta ballade ur. Min gjorde faktiskt det häromveckan också när jag gjorde “Charlie och Lola”-tårtan. Mycket märkligt.. Min egen analys är att det kan ha blivit för mycket florsocker i förhållande till vätskan. Då blir den grynigare efter några dar. Försökte igen och minskade mängden florsocker, och den har hållit mycket bättre. Ska skriva ut det i receptet här.
    Bättre lycka nästa gång! =)

  8. Då ska jag ha koll på detta när jag gör ett nytt försök :) Hoppas att mina tårtor blir lika fina som dina…så småning om :)
    Tack för ditt svar!

  9. Hej,

    måste först och främst säga vilken underbar blogg! Jag är en ny läsare här men kommer absolut fortsätt följa dig. Men jag har en fråga, går det att frysa sockerpastan om det blir över?

  10. Nu står vi mitt i natten i köket & har gjort två satser SP till doptårtorna på söndag.. Gud, är så himla nervös hur detta ska gå, tårta är liksom inte min grej.. Gick därför till konditoriet här i stan för drygt en vecka sedan för att beställa tårta, men nej nej nej.. det var tvärstopp direkt, mycket otrevliga typer som fräste åt mig att ingen gör såna tårtor längre.. (?) hade önskemål om en röd tårta med vita prickar & en mimmi pigg dekoration, fick inte ens något annat förslag på något de kunde göra :( Önskar du bodde i närheten ^^ Men nåja, får väl tacka för receptet till sockerpastan, hoppas vi inte använde för mkt florsocker bara.. då dör jag lite 😛 dock blir det inga mimmitårtor, fick inte tag i spfärg utan hade bara karamell.. blir en vit & en ljuslila tårta (blandade blå & röd karamell) ska bli spännande! Bilder kommer förmodligen upp i bloggen sen ^^ Tack för en bra blogg btw!

  11. Linda: Hej! Kulö att du vill förja bloggen, det gläder mig! Jag har faktiskt aldrig provat att frysa sockerpasta som blir över, så jag kan tyvärr inte svara på det. Skulle ju vara smidigt om det gick! Kanske får göra ett försök framöver, meddelar resultatet i sådana fall.

    Lucy:
    Åh vad spännande med era doptårtor! Hoppas verkligen att det blev lyckat allting! Vad tråkigt med otrevliga människor, man kan väl bara ge ett trevligt och rakt svar, eller åtminstone försöka hjälpa till! Det positiva i kråksången är väl kanske att ni fick göra dem själva, tänk, ni kanske upptäcker stor tårttalang! =) Hoppas verkligen det gick bra iaf!

  12. Va bra att du delar med dig av sp-recept- Florsocker är klart billigare än att köpa pasta…Använder du denna sp till figurer och andra dekorationer också? Får ju intrycket på att tårtshopar att det behövs speciell sp till det.

  13. ingen höjdare på egen sockerpasta ska aldrig i livet göra en egen sockerpasta själv! den grynar sig direkt och spricker direkt man tar i den, påminner om pepparkakasdeg!

  14. Vilken tur att jag trillade in här jag som sökte recept på Sugarpaste! Här stod det ju till och med i detalj hur man ska göra :) Super ju! TACK 😀 Nu ska det bakas minsann!

  15. Måste bara berätta lite historia bakom den här kommentaren!
    Jag har flyttat till en ny stad där jag inte känner någon, eller där mitt gamla intresse, gymnastik, inte finns! Så jag har febrilt letat i ca 9 månader efter ett nytt intresse! Jag har bakat lite smått, men inget spec, så av en slump hamnade jag på din blogg! Och det tackar jag gudarna för! Jag har hittat mitt nya intresse tack vare dig!!! Du ger mig så mycket inspiration och tips och recept så jag bara…, smäller av! Efter min första tårta (som var privat) så har jag redan fått min första beställning! 😀 och idag gjorde jag min första sockerpasta som än så länge är kanon!

  16. Du ska veta att du är en stor inspirationskälla för en som precis upptäckt hur kul det är med tårtor. Hittade din blogg när jag jobbade med min egen =)

    Grymt duktig du är!

  17. Har gjort en sats nu som ska användas på söndag. Det ska bli så spännande att se resultatet. Har aldrig tidigare gjort en sån här tårta:)Tack för din inspiration!!!

    Mvh Maria i Säffle

  18. Helt underbara saker du gör! Måste bara få fråga två saker då jag är total novis inom området…

    Är det här sån sockerpasta som stelnar och blir hård eller förblir den mjuk?

    Funkar det att göra en halv sats? (tänkte om man bara gör till sina cupcakes)

    Tack för en oerhört inspirerande blogg!

    Karin

  19. hej! jag provade precis att göra efter detta recept.. men något måste gott fel.. degen blev endast jätte gladdig ocg krävdes en massa extra florsocker för att ens kunna arbeta med degen. vad kan ha gått fel? jag gjorde det för hand då ja inte hade tillgng till maskin..

  20. Använder du handskar när du knådar in färgen lr behövs inte de? tänker så man inte blir helt färgad om händerna.

  21. Jag löste de. Har använt ditt tårtbotten recept å detta, båda ser väldigt fina ut så imon kommer de riktiga testet när de ska byggas ihop. Tack för recepten :)

  22. Hej! Hittade din sida när jag letade efter recept på SP. Jag bara undrar… hur många dl är 1 kg florsocker…?? Tack på förhand! /T

  23. Du gör så fina tårtor jag kollar på din blogg nästan varje dag!:) jag är en tjej på 13 år och älskar att göra tårtor, baka och göra figurer men jag har en liten fråga om det är svårt att göra sp för jag skulle gärna vilja göra det någon gång
    eftersom det lätt blir kladdigt när man gör figurer i marsipan:)

  24. Hur mycket sockerpasta blir det av det här receptet? Jag tänkte bara göra en dekoration på själva tårtan, inte ett “lock”.

    • Det blir en rejäl sats, räcker till både lock och lite dekorationer. Så jag skulle halvera receptet om jag var du.
      Lycka till!

  25. Åh, hittade precis hit och måste säga att du gör fantastiskt fina tårtor!
    Har dock en fråga, vad är enklast/godast att ha som lock på en tårta (ska vara gul), marsipan eller sockerpasta? Och vad är enklast att göra figurer eller andra dekorationer i? Fyller nämligen år inom snar framtid och hade då tänk försöka mig på att baka en tårta :) Sen också, vart får man tag på bra marsipan? Om man nu inte går till bageri och frågar.
    Tacksam för svar! 😀

    • Hejsan! Godast lock tycker jag är marsipan, kavlingsmarsipan är lättare att jobba med än vanlig. Marsipan går bra att färga gul. Du får tag på kavlingsmarsipan på webbutiker (kakburken, strössel&annat, tårtdecor). Till modellering fungerar gumpaste eller modellpasta bäst tycker jag.

      Lycka till!

  26. Hej! Provade ditt recept på sp nu på eftermiddagen och måste säga att det blev kanon!
    Använde 6 gelatinblad istället för pulver och smaksatte med vaniljextrakt! Skall bli riktigt kul att få smaka på tösens 1års tårta på söndag:)

  27. Hej Johanna! Jag undrade också som en ovan gjorde hur många kilo de blir ca av att göra denna satsen. Jag ska nämligen göra fyra tårtor två vid sidan av på 25 cm och en två våning dör av kommer undervåningen vara ca 28 cm och ovan 22cm. Sen ska få till figurer på det. Mvh Rebecka.

    • Jag ska nämligen göra tårtor till nästa helg därför undrade jag angående sockerpastan hur mycket det blir av en sats. Mvh Rebecka

  28. Hejsan! Har provat göra sockerpasta för första gången men jag får inte riktigt den färg jag vill ha. Har använt mig av grön karamellfärg då jag vill ha en mörk John deere grön men den blir mer pastell grön. Vad gör jag för fel?

  29. Pingback: Iduns födelsedag | Sanningen som jag ser den

  30. Åh äntligen ett tydligt recept på svenska ska pröva mig på det ikväll :) undrar dock några saker:
    – hur länge håller sig sockerpastan?
    – ska den förvaras kyl eller frys?
    – kan man se på den om den är gammal?

  31. Jag och min dotter har testat ditt recept på sp. Vi hade jättesvårt att få ihop det till en deg. Vi fick jobba jättelänge för att få ihop den. När du fått ihop sp. hur gör du när du kavlat ut den, hur får du upp den hel på tårtan? Tacksam för svar, vi håller på att provbaka en bröllopstårta. Marita

  32. Hej, grymt glad över receptet, har länge letat efter ett. Har bara en fråga, vad kan man använda för att smaksätta sockerpastan?:)

  33. Hej Johanna!
    jag är en ny följare här gillar din blogg starkt.
    Jag provade en sats sockerpasta igår efter detta recept,
    Degen blev för hårt pastan spricker och är inte elastisk den är svar att arbeta med.
    Jag blött mina händer med vatten ock tänkte kanske det blir bättre, nej det blev inte det blev kladdig istället och den sprack :( det blev inte bra men något måste har gott fel.
    kan du vara snäll och svara på mig och säga vad har jag gjort för fel.

  34. Är vegan och provade att göra med Dr. oetgers (stavning?) “Vegegel”. Tog då tre påsar vegegel-pulver (finns fyra påsar i förpackningen man köper) och ökade mängden vatten till 1 dl. Sedan följde jag receptet rakt av och det fungerade toppen!

  35. jag hade AGAR AGAR i , gjorde den precis, hade även i honung ist. för sirap då jag bor utomlands och det inte finns vit sirap.. hur som helst verkade det ha gått bra, smaken var helt ok,

    Tog en halv tesked agar agar

Leave a Reply