Rice Krispies treat

För er som undrade vad som dolde sig inuti tornet…

Ta daaaa!!

Detta, mina vänner, är sk Rice Krispies treat. En Blandning av lite smör, marshmallows och Rice Krispies som bildar en formbar massa som torkar till efter en stund. Detta är ypperligt att använda sig av när man ska göra dekorationer av lite större format. Skulle jag gjort tornet helt i sockerpasta skulle det väga hur mycket som helst. Har sett att det ofta är det här som används av de som gör helt grymma figurtårtor som omöjligtvis kan byggas upp enbart av tårtbotten. Första gången jag testade nu, men det blir absolut inte sista!

När jag googlade runt efter recept på Rice Krispies treat hittade jag det på den fina bloggen Bakglädje, väl värt ett besök!

Rice Krispies Treat:

3 msk smör
300 g marshmallows
1,5 liter Rice Krispies
(smaksättning: 1dl hackad choklad, hackade jordnötter eller torkad frukt)

Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i marshmallows och smält dem under omrörning, se till att blandningen inte bränns i botten på kastrullen. När allt är smält tas kastrullen från plattan och Rice Krispies (och eventuell smaksättning) hälls i. Blanda ordentligt.

När du ska göra figurer ska du forma massan medan den fortfarande är varm. Blöt händerna och tryck till önskad form. Sedan kan du täcka din figur med sockerpasta, gärna medan den fortfarande är klibbig. I annat fall kan du pensla din figur med lite vatten innan du fäster sockerpastan på den. Ska dekorationen ätas bör den göras högst tre dagar innan den serveras, i annat fall går den att göra långt i förväg.

Vill man göra Rice Krispies treat enbart som en kaka trycker man ut den varma massan i en smörad form, låter den kallna, och skär ut den i önskade bitar. Förvara i tätslutande burk i två-tre dagar.

Jag tror att smaksättning är lämpligast om man bara ska göra kakor av massan. Ska man forma figurer kan jag tänka mig att det är bäst att ha den naturell.

20 thoughts on “Rice Krispies treat

 1. Nej, men så smart! Det är nästan så jag måste till att baka en tårta nu. Bara för att få prova på det här. :)

  /C

 2. Tror att de på Cake Boss spacklar rice krispen med typ frosting eller icing eller nåt… (är inte så bra på skillnaden än).

 3. du gör väldigt fina kreationer. jag undrar vad det är för tårtor som döljer sig under. Gör du olika varianter eller oftast samma. Använder du dig av “stadig” botten eller fyllning för att undvika att tårtan säckar ihop?

 4. Vad häftigt! Så mycket man inte tänker på när man beundrar vackra tårtor, speciellt dina konstverk :)Du är grym!

 5. Vad grym du är! Jag är verkligen imponerad av din skicklighet och kreativitet!

 6. Herregud! Har suttit hela dagen (mellan matningarna av barn) och tittat på dina fantastiska tårtor! Helt sjukt! Jag vill också kunna och ska ge mig på att göra egna tårtor till vårt dop om någon vecka! Jag är både nervös och spänd! Hade du talang direkt? :)

 7. Måste slå dig en pling snart! Har nämligen fått beställning på två tårtor på gran-tema (!). Skulle vilja få lite tips! :)
  Kram/ Sofia

 8. Spännande. Själv har jag aldrig provat att göra RCT. :-)
  Jag läser din bakblogg då och då… eftersom jag ju själv är bakbloggare! Jag tänkte passa på att tipsa om en tävling som jag har fått presentera i samarbete med Tretti.se. 7 stycken espressomaskiner (Latissima+ från Nespresso, till ett värde utav cirka 3000:- /st) skall lottas ut.
  Man ska bidra med ett eget recept + bild (om man vill) så är man med och tävlar. Det är ännu inte så många bidrag i tävlingen, så jag tror vinstchansen är ganska stor med dina färdigheter. Tänkte bara tipsa dig om du vill vara med och tävla!
  Tävlingen avslutas nu på onsdag! Sista dagen man kan bidra är imorgon, tisdag.

  Här är länken till tävlingen:

  http://co-tretti.se/7-sorters-kakor/

  Glöm inte att skriva, i början utav receptet “Jag blev tipsad utav Tårtspecialisten”, för att kunna vara med. Det är din personliga invit till tävlingen!.

  Lycka till om du väljer att vara med! :-)
  Kram,
  Malin
  http://www.tartspecialisten.se

 9. Hej Johanna!
  Du gör verkligen superfina tårtor, är grymt imponerad. En lite fråga bara, hur får du rct så slätt?? Har precis testat att klä en klump, men det blev så bubbligt. Tog dubbelt lager med sp, men fortfarande bubbligt. Några tips?

 10. emy: Jag har ett grundrecept på tårtbotten, som finns att hitta under receptkategorin på bloggen, som jag oftast använder mig av. Går att variera på olika sätt. Annars fyller jag tårtorna lite olika, ibland som prinsesstårtor, ibland med olika mousser. För att få tårtan stabil så fyller jag den kvällen innan den ska dekoreras och lindar in den i plastfolie eller en anslagsring, då blir den mycket stabilare utan att vara stabbig.

  Rklint: Bra att du hinner med att mata barnen iaf! =) Om jag hade talang direkt? Jag hade nog en fallenhet för det direkt, annars hade jag nog inte fortsatt. Oftast är det väl så att det man upptäcker att man är bra på det fortsätter man att göra, och blir ännu bättre på det. Konstig mening, men du fattar nog. =)

  Helena: Förstår precis vad du menar. Mitt tips är att göra RKT-figuren lite större än den ska vara och sedan täljer man till den med en vass kniv till den form man vill ha den. Då blir ytan mycket slätare. Annars är det bara att fylla i sockerpasta i sprickorna, kan bli rätt mycket ibland.. =)

 11. Tack Johanna för ditt svar och dina tips. Ska testa det nu när jag ska göra en svamp. Lycka till med ditt företag, jag håller också på med detsamma.

  Helena

 12. Idag blir gång nummer två som RKT ska testas :) Så tack underbar för receptet 😉 Sist blev den lite kompakt och hård såjag antar att jag inte lät Marsgmallowsen smälta tillräckligt mycket. Men skam den som ger sig och allt jag kan säga är.. På´t igen ;)Tack fören mycket inspirerande blogg :)

  Annette

 13. Tack för reseptet :)
  d blir ganska mycket av en hel sats antar jag?
  menar du att om man ska forma den att man måste man göra d direkt?d finns ingen konst att mjuka upp den på nytt? har du nån aning? :) tänkte bara att d ju skulle va bekvämt om man alltid kunde ha en bit färdigt när man plötsligt vill forma nåt :)
  antagligen är den treatsen d säljer färdigt behandlad så att den går att spara o även forma kall.
  jag har aldrig sett el smakat men kan tänka mig att d är rätt gott 😛

 14. Pingback: Slotts-tårta | Underbara saker som gör vardagen mindre grå @ Spotlife

Comments are closed.