Extreme dockhus makeover

Vad gör en “crazy cake lady” med  överdrivet kreativitetsbehov som inte klarar av att baka tårtor pga graviditetsåkommor? Jo hon ger sig in med hull, hår och vanvett i ett helt nytt och okänt projekt, nämligen dockhusrenovering. Sprang på ett extremt slitet dockhus på Second Hand och bestämde mig för att fräscha upp det och ge min dotter i julklapp.

Så här såg det ut före:

IMG_2915

Komplett med fotbollsplan i sovrummet, men tyvärr ultraslitet både invändigt och utvändigt. Eftersom det är en 3,5-åring som ska leka med det valde jag att skita i elkomponenterna och lade helt sonika huset i blöt i badkaret och skrapade det rent från alla golv, tapeter, tak och träfasad. Det finns måhända en och annan dockhusfantast där ute som sliter sitt hår över detta, men det är den obarmhärtiga sanningen.

Så här ser det ut nu:

P1140243

Ett hem som huserar en liten kaninfamilj. Jag började med att lägga golv med hjälp av dekorplast och lackat papper. Sedan tapetserade jag väggarna med lite olika papper.

P1140174

Skrev ut tegelmönster från internet och använde till fasad på huset och la takpapp, som jag fått av en vän, på taket.

När alla golv och väggar var klara stötte jag på ett huvudbry.. Varenda liten soffa, matta eller möbel till dockhus går loss på flera hundra spänn. De pengarna lägger jag hellre på annat. Så jag bestämde mig för att bygga alla möbler och all inredning själv. Dessutom är det ju roligare för en pysselknarkare som mig.

P1140202 Vardagsrummet fick ekparkett och rosa väggar. Soffan byggde jag av balsaträ, skinn från en loppisväska (5kr) och tjocka blompinnar till ben. Bordet är byggt av balsaträ och vitmålat, med en duk på. Pallarna är runda träplattor med blompinneben och fejkfårskinn. Mattan är av papper (fastlackad i golvet) och printsen har jag skrivit ut från internet. Notera familjefotot :-)

P1140225

Sovrummet fick en romantisk storblommig tapet och ett matchande grönt golv. Sängen byggde jag av balsaträ som jag sedan klädde in med glasspinnar. Klippte till en skummadrass och gjorde överkast av en gammal spetsduk. Fejkfårskinnsfäll på golvet och små filtkuddar blev pricken över i.

P1140219

Även barnrummet har ekparkett och rosa väggar. Här sover tvillingungarna i sin våningssäng av guldmålad balsaträ. Rund matta har lackats fast på golvet och en vimpel av washitejp pryder väggen. Gunghästen är en julgransprydnad som jag hittade när granen skulle kläs, den fick byta funktion! Duplot är små lego-ettor.

P1140233I hallen står hela familjen kanin och välkomnar sina gäster. Bakom dem står en bokhylla med deras samlade verk och pocketböcker. En randig trasmatta ligger på golvet och i ena hörnet står en stol gjord av guldmålad cernitlera och plaströr. På tavelväggen bakom dem hänger porträtt och foton av deras kaninsläktingar.

P1140230

Köket är byggt av en modifierad iphonekartong, balsaträ, styrenplast, dekorplast med marmormönster och ett matskedsmått av metall (diskhon). Kranen är gjord av guldmålad cernitlera och fläkten är balsaträ inklätt i guldpapper. Golvet är lackat papper.

P1140231

Köksbord och pallar gjorde jag av cernitlera och plaströr, duk av papper. Ljuslyktorna är stora indianpärlor.

P1140237

Sist men inte minst har vi badrummet. Golvet gjorde jag genom att skära ut bitar av marmorerad dekorplast och sedan pussla ihop dem. Till väggar hittade jag ett papper som ser ut som grönt kakel med vit fog, perfa! Toastol, handfat och kran är modellerade i cernitlera. Kommoden byggde jag av balsaträ och gav ett skynke av en gammal spetsduk. Spegeln är gjord av spegelliknande dekorplast.

Allt som allt var detta ett oerhört roligt projekt! Trots det kommer jag nog inte göra om det igen, nästa gång testar jag nåt helt annat. Finns ju en hel värld full av kreativa utmaningar därute… Och så ska jag ju återvända till tårteriet när kroppen tillåter förstås!

Hoppas ni alla får en riktigt god jul!

14 thoughts on “Extreme dockhus makeover

  1. Så otroligt fint! Jag blir sugen på att göra ett jag med, även om jag inte har några barn.

  2. Superfint! Har köpt ett dockhus till vår dotter men utan möbler. Nu blir jag peppad på att göra egna möbler, men var får man tag på balsaträ?

  3. Åh så fint! Jag har ett dockhus här hemma som ligger och väntar på att renoveras och nu blev jag riktigt sugen på att börja! Dottern är dock bara 9 månader så jag har ju något år på mig att bli färdig… 😉

  4. Jättefint. En rolig grej är att jag köpte precis samma kaninfamilj och ett beggat likadant dockskåp innan jul för att göra detsamma till min dotter, utan att ha sett ditt! Googlade på cernitlera och hamnade här. Mitt projekt kom jag dock på var för tajt med tid att hinna klart (bara en vecka innan jul) så det ska bli en 3årsprese t i mars istället. Men nu fick jag mer inspiration! Cernitlera till toalettgtejerna var ju en bra ide!

  5. Pingback: Renovera ett Lundby-dockskåp - Astrid - handarbete, barn och åsikter

  6. Pingback: Barbiehus -DIY, del 2 | StinaStil

Comments are closed.