Tiramisútårta

P1100443

Här kommer det utlovade receptet på den underbara Tiramisútårtan jag gjorde i helgen. Stora delar av receptet har jag lånat ifrån den fantastiska Lomelina, gå gärna in på hennes sida och ta del av magiska bilder och bakverk! Jag har ändrat diametern på tårtan och ersatt själva tårtbottenreceptet med ett av mina egna, samt ändrat utseendet på tårtan. Receptet på Kaffe- & marsalasirapen och Zabaglionekrämen är hennes.

Tårtbotten

6 ägg
3 dl strösocker
2 dl mjöl
2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (kan ersättas med 1,5 tsk vaniljsocker)

1. Sätt ugnen på 175°
2. Smöra och mjöla en form som är 20 cm i diameter. Min bakform är 10 cm hög, har du en låg bakform behöver du göra en krage av bakplåtspapper i formen så inte smeten rinner över när kakan gräddas.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
4. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver väl i en bunke.
5. Sikta ned mjölblandningen i äggsmeten genom en sil för att undvika klumpar. Vänd ihop smeten med en slickepott tills den är slät och klumpfri.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter. Tiden varierar en hel del från ugn till ugn så gör stickprov och ta ut kakan när stickan är torr.
7. Låt tårtbotten svalna i formen övertäckt med en bakduk innan du stjälper ur den så håller den formen bättre (tårtbotten kan med fördel göras några dagar i förväg och frysas in, så slipper du baka allt på samma gång).

 Kaffe- & marsalasirap

1 dl starkt kaffe
1/2 dl marsalavin
1/2 dl socker

1. Brygg 1 1/2 dl starkt kaffe (en del avdunstar under bryggningen så gör mer än receptet kräver) eller espresso.
2. Häll i en kastrull tillsammans med marsalavin och socker. Koka upp och låt sjuda 4-5 minuter. Häll i en skål och låt svalna.

Zabaglionekräm med mascarpone

4 äggulor
1/2 dl socker
1 dl marsalavin
1 förpackning mascarponeost (250 g)
2 dl grädde + 2 msk socker

1. Vispa äggulor och socker riktigt vitt och fluffigt, cirka 5 minuter. Ställ skålen över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Häll i marsalavin.
2. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna (vilket kan ta upp till 10 minuter). Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna. Sila eventuellt blandningen för att få bort bitar av ägg. Ställ sedan in i kylen tills den är helt kall.
3. Mosa mascarponeosten med en sked så att den blir krämig och mjuk (vispa ej, då blir den lös).
4. Vispa grädde och 2 msk socker i en annan skål tills den är fast.
5. Blanda mascarponeosten med den vispade grädden och blanda sedan i zabaglionekrämen. Låt svalna 1-2 timmar i kylen.

Garnering

Kakao
Riven mjölkchoklad (cirka 100 gram)
1 pkt Savoiardikex (200g)
Sidenband

Sätta ihop tårtan

1. Skeda några matskedar kaffesirap över varje botten (på den skurna sidan).
2. Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat och bred ut kräm över den.
3. Pudra kakao över.
4. Upprepa steg 2 och 3 tills alla bottnar är använda.
5. Dekorera med riven choklad. Låt gärna stå en stund i kylskåp för att den ska bli mer stabil.

Jag använde dessutom savoiardikex som traditionellt används i Tiramisú som dekor runt tårtan och fäste dem med ett vackert sidenband.

Tårtan var minst lika god två dagar efter festen, längre än så räckte den inte.. =)

Lycka till!

5 thoughts on “Tiramisútårta

  1. Snälla! Det står inte i receptet vilket antal bottnar det är…. Vore jättebra om du kunde svara på min fråga som jag skrev för en vecka sedan….

    • Oj då, jag har missat dina kommentarer! Jag gjorde en tårtbotten som jag delade i tre delar. Det går säkert att dela den i fler eller färre delar också, men mängden fyllning passade bra till två lager i tårtan och ett lager ovanpå. Lycka till!

Leave a Reply