Tårta till namngivning

Den här tårtan beställde Kristina av mig till dottern Lo´s namngivningsfest i helgen.

Fick testa på två, för mig, nya fyllningar till den här tårtan: mangomousse och kokosmousse. Sökte recept på dessa mousser på nätet men det slutade med att jag gjorde egna varianter ändå i slutändan, och jag tycker de blev jättegoda! :-) Längst ned i inlägget hittar ni mina recept!

P1100505

Tårtan består av vaniljbottnar fyllda med mangomousse, kokosmousse och ett lager blåbär. Den är spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. En lite tropisk smaksättning, allt enligt Kristinas önskemål.

P1100497

Toppen av tårtan pryds av en stooor pionliknande blomma och en knopp av samma sort. De är gjorda i gumpaste.

doppion

Lo är ett sött namn, och så litet att det ryms inuti ett pyttelitet hjärta. Tycker det blev fint att namnhjärtat nästan ligger och gömmer sig under blommorna. Hjärtat och nedre delen av tårtan är quiltat med smårutor vilket jag tycker passar perfekt till en barntårta. Runt tårtan har jag även knutit ett sidenband i samma nyans som blommorna.

P1100501

Lycka till i livet lilla Lo, och hoppas du fick en fin fest!

 

Mangomousse

2 st mangofrukter (mogna)
1 dl strösocker
4 gelatinblad
citronsaft (av ca 1/4-1/2 citron, smaka av)
3 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem svälla några minuter.
2. Skala, kärna ur och mixa mangofrukterna till en slät puré. Jag använde en stavmixer till detta. Sila mangopurén genom en sil för ett ännu slätare resultat.
3. Tillsätt socker och lite pressad citron i purén. Smaka av. Vill du ha en sötare mousse tar du i mer socker, vill du ha en syrligare mousse tar du lite extra citron.
4. Värm upp hälften av puren och gelatinbladen i en kastrull tills gelatinet smält helt. Låt sedan detta svalna lite (inte för länge så det hinner stelna till).
5. Blanda ned den avsvalnade purén i den kalla purén.
6. Vispa grädden ganska fast och rör ned den i mangopurén.
7. Låt moussen stå ett par timmar, gärna över natten, i kylskåpet innan du fyller tårtan.

Kokosmousse

2 dl créme fraiche
0,75-1 dl socker
2 dl kokos
1 dl vispgrädde

1. Vispa créme fraichen tills den blir fluffig. Detta kan ta ett tag med elvisp, i köksmaskin går det på några minuter. Först blir créme fraichen rinnig och sedan fast, så håll ut.
2. Tillsätt socker och kokos. Börja med 0,75 dl socker och smaka av om du är nöjd eller vill ha den sötare.
3. Ställ in blandningen i kylen i några timmar, gärna över natten, så hinner kokosen svälla och avge mer smak.
4. Vispa grädden ganska fast och rör sedan ned den i kokosblandningen.

Lycka till!

 

7 thoughts on “Tårta till namngivning

  1. Å, vilken ljuvlig tårta! Pionerna är verkligen perfekta! Älskar dessa blommor, hade min brudbukett dignande av dem… :)
    Beundrar alla dina konstverk här på bloggen, men brukar inte kommentera så ofta, fast idag kunde jag inte låta bli… Så vackert!!

  2. Vilken vacker tårta! Och mangomoussen verkar ju jättegod! Den måste jag prova :)

  3. Ser jätte gott ut. en fråga angående mangomoussen. Den kommer inte att stelna i kylen om man låter det stå över natten. Eller kan man fylla tårtan med den och låta en stå i kylen tillsammans med tårtan över natten.

Comments are closed.