Tårta till en hobbysnickare

Carolines hobbysnickrande make, Robbin, fyllde 30 år i veckan. Detta firade hon delvis genom att beställa en specialdesignad tårta av mig till honom. Robbin fick en bandslip och en sänksåg i födelsedagspresent och Caroline ville gärna att detta på något sätt skulle speglas i tårtan. Jag gjorde därför min första och eventuellt sista (man vet aldrig..) sänksågstårta!

P1100545

Tårtan består av vaniljbottnar fyllda med vaniljkräm och hallonmousse. Den är spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med marsipan.

Jag ville helst göra en sänksåg in action, inte bara en klassisk tårta med en sänksåg på (om nu det någonsin skulle kunna klassas som en klassisk tårta). Jag valde därför att utforma själva tårtan som en trälåda som sänksågen går lös på.

robbin2

På baksidan av tårtan ser man hur sågspånet (gjort av krossade kex) yr. Följde upp sågtemat med att göra två extra sågklingor. Har förstått såhär i efterhand att Robbin stavar sitt namn med två b´n..ooops! Sänksågen byggde jag upp med rice krispies treat som jag täckt med gumpaste

robbin3

Modellen och märket på sänksågen är samma som den Robbin fick i present. Fritt tolkat förstås. Det är lurigt med avancerade verktyg, man får försöka avväga vad som är viktigt att få med och inte. Tänka konceptuellt snarare än att kopiera.

Gjorde lite gamla spikar i och runtomkring lådan också, bra piff!

P1100518

Trälådan fick jag till genom att först täcka tårtan med brun marsipan och sedan bearbeta den på olika sätt. Jag använde en kniv att fåra marsipanen med för att få fram träets ådring. Åldrade träet lite genom att göra lite hål och “skador” i det med en syl. Sedan målade jag hela tårtan med pulverfärg för att få verklighetstrogna skiftningar i träet. Tycker själv att det blev kanon! Man behöver inte alltid använda mönsterpressar eller liknande för att få till olika ytskikt. Det mesta går att göra för hand.

Stort grattis till dina 30 år Robbin! Hoppas du gillade din, något okonventionella, tårta.

 

11 thoughts on “Tårta till en hobbysnickare

  1. Alltså du är helt fantastiskt!! Älskar att du har en blogg så att även vi andra får glädjas åt dina mästerverk och din underbara kreativa gåva!

  2. Tack Johanna för en mycket god och inte minst snygg och speciell tårta. (Presentkortet på Jula kanske går till en sänksåg vem vet)

  3. Grymt snyggt hur du har fått till trä-effekten! Vore jättekul om du kan visa hur du gör det med en video eller ett bildspel :)

Comments are closed.