Stort allvar, med glimten i ögat.

För ovanlighetens skull tänkte jag bli lite personlig här i min tårtblogg och berätta bakgrunden till helgens, något makabra, tårta.

Min lillasyster fick en allvarlig kronisk tarmsjukdom när hon var åtta år. Diagnoserna har skiftat över åren mellan Crohns och Ulcerös kolit och hon har gått in och ut ur besvärliga skov. Hela hennes, och familjens, liv har påverkats av detta. På senare år har sjukdomen förvärrats kraftigt och kulmen nåddes för ett år sedan när vi nästan höll på att förlora henne. Hon fick då akut operera bort hela tjocktarmen och fick stomi. Det har varit ett av de tyngsta åren i mitt liv (för att inte tala om hennes) då all oro och stress man burit på i alla dessa år kom upp till ytan.

MEN, stomin har förändrat Stinas liv på ett fantastiskt positivt sätt, och trots fortsatt problematik pga sjukdomen så ser framtiden väldigt mycket ljusare ut. Min syster är en riktig kämpe och dessutom en fantastisk människa som alltid har hjärta för andras, bl.a. mina, “små” problem hur sjuk hon än är.

Jag tackar Gud och läkekonsten för Stinas förbättrade hälsa och liv! Är någon intresserad/i behov av att läsa mer om min systers situation så har hon valt att vara öppen med den till stöd för andra drabbade. Hon bloggar på Stinastil. Bör tilläggas att hon är väldigt modeintresserad (och en sällan skådad skönhet) så det bloggar hon också om (inte sin skönhet alltså, utan modeintresset, haha).

Nu till tårtan. Vi hade alltså fest i söndags, exakt ett år efter operationen, på stomi-tema förstås. Lite makabert, men mycket kul och uppskattat av jubilaren.

P1110414

Stomi-tårtan består av vaniljbottnar fyllda med hallonmousse och vaniljkräm.

P1110416

Själva stomipåsen är gjord av gumpaste. Effektmålad med pulverfärg.

P1110420

Den amputerade tjocktarmen (Colon) fick en egen gravsten med datum och allt. RIP.

colon

Tårtan är täckt med hudfärgad marsipan. Runt naveln syns operationsärret och runt tårtan ligger förstås tjocktarmen :-)

stomi2

Och slutligen Stina som skär i sin egen mag-kopia till tonerna av familjen som glatt sjunger “Happy birthday stoo-meee..”. En härligt makaber glädje och sorg-fest med stort allvar och glimten i ögat!

Hurra!

26 thoughts on “Stort allvar, med glimten i ögat.

 1. Vilket underbart inlägg! Så mycket livsglädje. Min pappa hade både tarmstomi och urostomi innan han dog i maj, och han skämdes för dem…

  • Hej Lena! Beklagar din pappas bortgång. Och så tråkigt att han skulle behöva skämmas för sina stomier! Finns mycket skam, förutfattade meningar och åsikter kring stomi, som faktiskt räddar livet på människor. Större öppenhet kring sånt här behövs tycker jag. Är stolt över min syster som vågar vara öppen. Kram till dig!

   • Ja, det är förvånande att han skämdes, speciellt som han var kirurg själv, specialiserad på problem i magen/tarmen/blåsan. Så underbart att läsa om din syster. Kram

 2. Vilken häftig tårta! :-) Jag lever själv med Ulcerös Colit så jag vet hur sjuk man kan bli och hur ont man kan ha. Tack igen för en underbar blogg! Och jag måste säga att du är en stor inspiration för mig, jag följer dig blogg nästan slaviskt sedan jag själv började göra tårtor;-)

  • Hej Carolin! Ja då vet du vad det handlar om. Önskar innerligt att du ska få må bra och att behandlingen av sjukdomen fungerar på ett bra sätt! Så roligt att du gillar min blogg och blir inspirerad av den, kör hårt med tårtorna! :-)

 3. Usch nu började jag gråta.. =/. Men hur fint som helst!! Måste vara den bästa tårtan jag någonsin sett :)

 4. Vilket fantastiskt inlägg! Livet är verkligen inte lätt alla gånger men vad härligt det är att kunna se allt det jobbiga med glimten i ögat en vacker dag. Hon ser strålande ut din syster!

 5. Åh, jag känner bara att… I love you!! Ni är så underbara hela högen. Fin fest för en mycket fin person!! Kärlek till er.
  Kram!

 6. Haha, fantastisk tårta! Jag har själv haft UC och opererat bort tjocktarmen (har reservoir). Tårtan är helt perfekt, lite galghumor måste man ha! :)
  Bra sida för opererade finns på Facebook, ilco har en grupp där massa olika folk utbyter erfarenheter.

 7. Så underbart berättat och vilka fina bilder på din vackra syster! Jag har haft hemska magproblem i många år med smärtor och annat. Ingen stomi, men jag känner några som har. Tur att läkekonsten gått framåt. Lycka till med tårtor och livet.

 8. En sån ska jag göra till min mamma som också akut opererat bort hela tjocktarmen på grund av ulcerös kolit. Hon fick ha stomi under några månader men efter det använde de tunntarmen som tjocktarm och opererade bort stomin.

 9. Heja Stina, som ser så vacker och glad och nöjd ut på bilderna! Johanna, jag tycker att en del andra tårtor var ännu finare än just denna MEN det här var ändå något alldeles speciellt och jag sitter med en liten tår i ögat trots att det här är en TÅRTSIDA :-). Vi har flera släktingar och vänner med mycket svåra mag- och tarmproblem, så jag känner så starkt med din syster. Vilken fin familj ni är som tar så bra hand om varann (och sjunger fyndiga sånger och FIRAR stomin!). Hjärtevärmande att läsa!

 10. Åh vilken härlig tårta du gjort, jag är opererad i Nov-13 och lever med urostomi. Jag är medlem i ILCO och är med i deras Facebookgrupp, och jag undrar om jag får visa den här underbara tårtan i den gruppen på FB?

  • Hej! Vad roligt att du gillar tårtan! Och hoppas du mår bra efter din operation. Du får hemskt gärna lägga upp bilder på den i er facebookgrupp! Hoppas den kan locka fram ett och annat skratt, som hos min syster. :-) Jag brukar önska att man berättar vart man hittat bilderna när man publicerar den, så det får du gärna göra. Allt gott!

Comments are closed.