Sockerpioner

Tänkte visa er hur jag gick tillväga när jag gjorde sockerpionerna till denna tårtan. Visste inte då att det var just pioner jag gjorde eftersom jag bara pysslade utifrån min egen fantasi. Men när festdeltagarna sa “Åh, vilka fina pioner” så var det ju bara att tacka för upplysningen och vips hade man ett namn på blommorna! =)

Detta är vad jag använde mig av: Gul flowerpaste, utstickare (tror att den egentligen är avsedd för orkideér), modelleringsverktyget “dogbone”, pensel, kavel, pärlemorpulver, ätbart lim, skumgummidyna samt lite potatismjöl till utkavlingen.

Jag började med att rulla en boll som fick utgöra centrum av blomman. Sedan kavlade jag ut flowerpastan och stack ut bladen.

Jag ville tunna ut blombladen lite, då är det perfekt att ha en skumgummidyna att jobba på. Gnuggade försiktigt på bladen med modelleringsverktyget (går att använda sig av vilket rundat föremål som helst om man inte har modelleringsverktyg) tills de fick önskad tjocklek.

Penslade ätbart lim på bladen..

 ..och fäste dem sedan runt bollen.

Sen var det bara att fortsätta så och successivt böja ut bladen tills blomman fick den storlek och form jag ville ha.

Just den här blomman fick bli en liten knopp så jag lät den vara ganska sluten och liten. Avslutade det hela med att pensla på pärlemorpulver för att få en lite mer levande och skimrande yta på blomman.

Nu vet ni hur man gör sockerpioner! Har ni inte alla grejer som jag använt mig av så kanske ni iaf kan lära er något av själva grundideén och använda er fantasi till resten. Man kan ju göra vanliga runda blad, eller varför inte trekantiga? Testa och se vad det blir!

16 thoughts on “Sockerpioner

 1. Kul! Testade gumpaste för första gången alldeles nyligen (såg du tårtan på min blogg?) och det var kul att jobba med! Men tror jag måste ringa dig snart igen för lite konsultation…
  Å sen är jag förresten sugen att beställa en sån där skumgummiplatta och ett “dogbone”!
  Kram på dig!
  Sofia

 2. Hej!
  Är grymt imponerad av allt du gör!
  Jag undrar hur långt i förväg du kan göra sådana här dekorationer och hur du förvarar dem om du gör dem i förväg.
  Är det olika beroende på vilket material man använder?
  Supertacksam för svar om du hinner.
  Hälsningar Mirjam

 3. Så fina! Jag förstår att du har mycket men OM du har tid, snälla snälla lägg in en beskrivning på de fantastiska tårtorna! Jag vill så gära göra sådana men skulle jättegärna ha en guide till hur du får till den fina formen (de ser ut att vara lite mindre nedtill, och så perfekt runda och fina upptill, hur gööör man???), vad du spacklat eller “fodrat”, eller vad det heter, med, hur du får marsipanen så slät… många säger ju att sugarpaste är bättre för att få snyggare tårtor men du skrev att detta var marsipan och snyggare än så kan det väl inte bli!! Vore sååå fantastiskt med en beskrivning!

 4. Cornelia: Limmet torkar inte direkt, man får lägga ned blomman emellanåt för att torka till lite. Då kan man under tiden stansa ut fler blad tex. Blomman torkar helt efter nån natt (rumstemperatur och gärna i en lufttät burk).

  Mirjam: Hej du! Dessa blommor, och de flesta dekorationer, går att göra långt i förväg. De torkar och blir hårda och eftersom de är gjorda av i princip bara socker så är de ju som konserverade. Marsipanfigurer tror jag spricker och blir fula lite snabbare, men sockerpasa och flowerpasta håller sig jättefint i veckor!

  Bloggfia: Ja men jag har ju sett den, du e ju grym! Vilken utveckling!! Det är bara att ringa när som helst för konsultation, oss socionombagare emellan..=)

  Emilie och cupcakesfluffan: Tack! =)

  Marie: Kul att du gillar dom! =) Anledningen till att dessa är ganska runda upptill är att de är spacklade med ganska mycket grädde. Eftersom grädde är så mjukt så får tårtorna ett väldigt mjukt, rundat utseende. Under kategorin “tips & tricks” finns instruktionsfilmer på hur jag spacklar och täcker en tårta. Principen är densamma oavsett om du spacklar med smörkräm eller grädde / täcker med marsipan eller sockerpasta. Kolla in det.

 5. pioner harjag med gjort.. attans mycket sp går det år men attans kul att göra och blir ju sååå snyggt.. mysiga färger i tårtan..lovely

 6. Hej Johanna! vilka fina tårtor du gör och grattis till nytillskottet. Jag undrar vilket märke det är på utstickaren.Jag skulle behöva ngt pionliknande till mina tårtor
  /Karin

 7. Mkem78: Utstickaren är egentligen en utstickare som ska användas till orkideer. Jag köpte ett kit med blomutstickare av märket Wilton från kakburken.se. Kolla där om du hittar den.

 8. Gu vilka fina blommor,ser ju riktiga ut.detta måste jag ta och pröva på.Ursnygga blev dina,får se hur mina blir..hehehe..
  Simone

Comments are closed.