Ska vi pyssla?

Utstickare i all ära, men det roligaste med tårtdekoration är ändå att modellera på fri hand. Många har frågat mig hur jag gör, vilket är väldigt svårt att svara på. Ofta växer figurerna fram under tiden jag håller på.

Nu har jag iaf dokumenterat modellerandet av en liten påsk-kanin som jag tänkte dela med mig av. Har ni nån påsk-tårta eller bakelse på gång som behöver dekoreras så kan ni ju testa att göra den här kaninen. Min är gjord i sockerpasta men går säkert att göra i marsipan också.

Det här är inte den lättaste figuren om man är helt ny på modellering, men ni kan kanske få någon typ av inspiration som kan vara till hjälp i ert modellerande.

Jag har använt:
Vit och rosa sockerpasta, ätbart lim (går bra med kristyr utspätt m vatten), svart pastafärg, pensel, spritstyll, kniv och tandpetare (tag hellre okokt pasta, jag hade slut).

Dela upp sockerpastan i dessa delar (svans, kropp, fram- och baktassar, huvud, öron samt de rosa dekorationsdelarna till mage och öron).

Använd baksidan av kniveggen till att göra skåror i tassar och svans.

Gör skåror i huvudet med kniven i formen av ett Y.

Använd baksidan av en tyll om du har en, annars kan du använda kniv, till att göra munnen.

Limma fast de rosa delarna på mage och öron.
För att förstärka sammanfogningen av olika kroppsdelar kan du använda spaghetti eller tandpetare (spaghetti är bättre om figuren förväntas bli uppäten) som armering. Använd även ätbart lim av något slag.

Sätt helt sonika ihop alla delar efter bästa förmåga. Har ni svårt att få öronen att sitta trots armering så gör dem lite mindre. Färga lite sockerpasta svart och använd till ögon, eller måla med pensel direkt på ansiktet.

Klart!

19 thoughts on “Ska vi pyssla?

  1. Härligt! Åh, jag hade laddat så för att göra en påsktårta, men jag inser att det helt enkelt inte går att få till mitt i vårt flyttstök… Tur det kommer fler påskar! :) Kram på´re!!

  2. Jag undrar oxå om du brukar äta upp spillbitar. Det skulle jag ha gjort! Mums! Du är så duktig och jag är stolt över att du heter Viberg i efternamn! Kram på dig! Vi ses snart!

  3. jag måste fråga om smörkräm … varför spacklar man tårtan med just det, är det bättre än tex vaniljkräm/grädde som det ofta är på tårtor man köper på kondis ? jag ska baka min första tårta nu en påsktårta och jag är livrädd att den ska bli torr (har haft lite dålig erfarenhet av det förut)… tacksam för svar :) kram

  4. Tack för tipset och de fina instruktionerna. Lätta att följa. Jag gjorde en i ljusblått med vita inslag och satte på en morotstårta. Det blev jättefint!

Comments are closed.