Rentårtan

Här är tårtan som jag ställde upp med i Scandinavian Cake Show´s tävling nu i helgen. Norrlandskitschig med glimten i (ren)ögat.

Rentårta, bröllopstårta, vinterbröllopstårta, vinter, renar, "scandinavian cake show", vinnartårta, "wedding cake", "reindeer cake", "kitsch cake"

Jag tävlade i kategorin”vinterbröllop” och… Jag VANN!! I varje kategori togs två vinnare ut, en som besökarna på mässan röstade fram, och en som en internationell jury (bestående av Zoe Clark, Maisie Parrish och Alyson Reynolds) valde ut. Juryn valde min tårta. Känner mig så otroligt hedrad! Personerna i juryn är fantastiska tårtdekoratörer som jag sett upp till, och att få ett sådant erkännande av dem gör mig rörd, på riktigt.

Bedömningskriterierna var:

-Teknisk perfektion

-Harmoni i färg och form

-Kreativitet och uttryck

-Hur väl tårtan överensstämmer med temat

Till min stora lycka fick jag dessutom en andraplats i folkets omröstning! Stort TACK till alla er som röstade på mig, om någon av er läser detta. Jag har på sistone investerat så mycket tid, kraft och tårar i mitt företag (förutom all glädje, inspiration och lust, så klart) och det här känns som en bekräftelse på att jag gjort rätt som satsat på tårteriet.

Nog om detta, åter till tårtan:

Rentårta, bröllopstårta, vinnartårta, vinterbröllopstårta, kitschig tårta, "scandinavian cake show", "wedding cake", "reindeer cake"

Själva tårtbottnarna är gjorda av frigolit, de skulle ju stå framme i två dar, så riktiga bottnar vore ingen god idé. Allt annat på tårtan är ätbart: renar, utsmyckningar, färger, glitter, lim osv.

Rentårta, bröllopstårta, vinnartårta, vinterbröllopstårta, kitschig tårta, "scandinavian cake show", "wedding cake", "reindeer cake"

Renarna har jag skulpturerat fram med hjälp av rice krispies treat som jag sedan täckt med gumpaste och sugarpaste.

Rentårta, bröllopstårta, vinnartårta, vinterbröllopstårta, kitschig tårta, "scandinavian cake show", "wedding cake", "reindeer cake"

Det var riktigt roligt att göra renarna. Det blev en typ av skulptureringsarbete, har inte jobbat på det sättet förut men kommer definitivt göra det igen.

Rentårta, bröllopstårta, vinnartårta, vinterbröllopstårta, kitschig tårta, "scandinavian cake show", "wedding cake", "reindeer cake"

För att få en harmonisk symmetri i tårtan ändrade jag mina planer angående våningsplanen i tårtan. Hade först tänkt ha symmetriska våningsplan men då renarna blev så maffiga fick tårtan ett för avlångt utseende. Jag gjorde då två lägre våningsplan och ett högt i mitten.

Rentårta, bröllopstårta, vinnartårta, vinterbröllopstårta, kitschig tårta, "scandinavian cake show", "wedding cake", "reindeer cake"

Jag skar ut tvådimensionella renhorn som fick pryda det mittersta våningsplanet.

Rentårta, bröllopstårta, vinnartårta, vinterbröllopstårta, kitschig tårta, "scandinavian cake show", "wedding cake", "reindeer cake"

Det översta och understa våningsplanen fick bli iklädda renpäls. Lite småvidrigt om jag får säga det själv, haha! Tvekade att gå så långt till en början, men är väldigt nöjd med att jag gjorde det ändå. Små ljusblå rosetter fick knyta ihop det hela.

Nu har ni fått syna tårtan i sömmarna. Kanske inte något för alla, men för den modige!

Jag ska skriva mer om Scandinavian Cake Show framöver och visa bilder på utställningstårtor, andra fantastiska tävlingsbidrag, och från kursen jag gick. Men först ska jag pusta ut…och le inombords.

Kram/Johanna

 

 

 

65 thoughts on “Rentårtan

 1. Den är verkligen helt fantastisk Johanna! Du är helt galet grym på att modellera! Du är utan tvekan en värdig vinnare! Man ville bara plocka upp renarna och krama om dem lite när man såg dem :-)

  Hoppas att resan hem gick bra! Var väldigt kul att träffa dig :-)
  Kram, Lisa

  • Haha! Tur att du inte gav efter för den inpulsen! =)
   Tack Lisa!! Det betyder mycket när det kommer från ett fullblodsproffs som dig!
   Resan gick fint, men det var seeegt. Var väldigt kul att träffa dig också, hoppas det blir fler gånger!!
   Kram!

 2. Wow! Den vinsten och de omdömena var du verkligen värd! Mycket imponerande! Fast jag är inte förvånad… Allt du gör är fantastiskt. Från idé till utförandet in inkomsts detalj. Ursäkta, det lät smörigt

 3. Och minsta detalj menade jag förstås. Ursäkta mängden kommentarer. iPhonens fel förstås! 😉

 4. INTE förvånad ! För du är otroligt fantastisk på det här…….
  Nu har du väl fått en välförtjänt dörröppning ” ut i stora världen”……
  Ren tårtan är ju en tio poängare!! ( Liksom alla andra tårtor somdu förevigat på din hemsida……….!!)
  Så himla kul att du vann Johanna! Njut!!!!

 5. Jag måste bara säga att jag är smått förälskad i dig och ditt fantastiska arbete!
  Tårtan är helt magisk, du är verkligen en mästare på att modullera.
  Tack för all underbar inspiration!

 6. Wow, den är helt underbar! Grattis till en välförtjänt vinst, den är du väl värd! Älskar allt med din tårta, renarna är fantastiska och färg och form på tårtan är verkligen klockren!
  Grattiskramen!!
  /Alice

  • Tack Alice! Vad roligt att du gillar den! Är ju själv ett fan av dina underbara tårtkreationer! Kram!

 7. Johanna, du är en enorm förebild för mig, det var du som visade mig sockerpastan för första gången genom någon tidningsartikel förra året, och nu är jag helt fast!! :) fattar inte hur du kan va så enormt fantastisk på att modellera!! Sån fantasi och färdighet! Helt underbar tårta!! Stort GRATTIS till vinsten! Lycka till i framtiden!

  • Tusen tack för dina fina ord Hanna! Roligt att du också är fast i tårtträsket, fortsätt med det! =)

  • Tack så mycket Sabina! Den här är täckt med sockerpasta. I vanliga fall brukar jag tÄäcka med kavlingsmarsipan eller en blandning mellan marsipan och sockerpasta. Brukar höra med kunden vad de önskar. Men ren sockerpasta ger helt klart den bästa finishen!

 8. Jag var på plats i söndags och såg tårtan live. Helt fantastiskt fin! Vi kom strax innan prisutdelningen och fick se dig på scenen. Stort grattis till vinsten!

 9. Var där i lördags och röstade faktiskt på denna tårtan utan att veta att den va din! Tyckte den va den sötaste och lite annorlunda jämför med de andra men helt i min smak!

 10. GRATTIS GRATTIS GRATTIS!! *fanfar* Självklart vann du, för du är ju bäst! Jag blev helt betagen av renarna, du är en konstnär rakt igenom! Du får lova mig att fortsätta tillverka tårtor så jag kan beställa en av dej när jag och Magnus gifter oss. 😉 Grattis igen!

 11. Grattis till vinsten! Du förtjänade den verkligen för vilken tårta! Röstade på den när jag var där, men jag KUNDE VERKLIGEN INTE lista ut vilken tårta som va din! Du har ju oftast (som vi sett i bloggen) stilrena tårtor med någon figur på, men alla som hade små figurer på sig va så… jag vet inte, slarviga. Din tårta kom definitivt i topp 3 bland alla tårtor totalt enligt mig! (tillsammans med teddy björns-tårtan och den höga vita bröllopstårtan med svart mönster)

  • Tack Sara! Kul att du inte kunde lista ut vilken som var min. Då har man lite hemligheter kvar på lager.. Tack för din röst!

 12. Du är ju helt overkligt begåvad kvinna!! :) GRATTIS! Något kungabröllop eller liknande känns som nästa rimliga uppdrag! :)

 13. Hej Johanna! Jag har följt din blogg rätt länge och är sjukt imponerad av din talang! Älskar alla tårtor du gjort! Var faktiskt på mässan i lördags, drog med mig sambon efter att jag sett på din blogg att det ens var en tårtmässa. Vill bara gratulera till vinsten och måste säga att jag är lite smått stolt över att ha sett en av dina tårtor live! 😀 den var otroligt speciell och välgjord!
  Keep up the good work!

  • Hej Jennifer! Kul att ni åkte dit, och roligt att du gillade tårtan! =) Tack för uppmuntran!

 14. Grattis Johanna!
  Så vacker tårta! Är renarna helt av modellpasta? Lycka till med fortsatta arbetet!
  Anna (iannasskafferi.se)

  • Hej Anna! Det är rice crispies treat inuti renarna, och gumpaste och sockerpasta utanpå.

 15. Alltså Johanna, jag börjar känna mig mer och mer starstruck av dig. Ska inte tvätta lakanen från helgen, funderar på att spänna upp dem på väggen med en ram runt, en ram av sockerpasta….

 16. Alltså den här tårtan är det finaste jag sett i hela mitt liv! Herreguuuuuud vad du är grym, jag förstår att du vann! Otroligt! Kram

  • Men TACK Anna! Tänk att få ha gjort din finaste tårta hittills, vilken ära! =)

 17. Vilken fantastisk tårta! Du är ju helt otroligt duktig och kreativ. Vilken gåva du har. Använd den väl! (vilket du verkar göra) :)

 18. Oj, så vacker tårta. Tycker du fångar norrland helt perfekt med renar och ljusa färger. Såg artikeln om dig och din tårta i VK och var tvungen att kolla in detta lite närmre. Eftersom jag älskar att göra tårtor själv är du helt klart en förebild för mig. En dag kanske jag kan komma upp i den nivån du ligger på nu :)
  Stort grattis, det var du värd!

  • Hej Sara! Vad bra att du tycker att jag gjorde norrland rättvisa =). Kämpa på med dina tårtor så ska du se att du snart går om mig!

 19. Wow! En helt fantastisk tårta, inte undra på att du vann! Själv gör jag tårtor på ren hobbynivå och avundas din skicklighet, du är grym :) Renarna är otroligt vackra och att det blänker i ögat på den ene gör det hela otroligt verklighetstroget. Bra jobbat!

 20. Hej och Grattis!
  Hade själv tänkt och tävla men hoppade av i sista stund vilket var tur, alla hade sopat mattan med mig och mina hobby tårtor.
  Men det var fantastiskt och ingen annan hade kunnat vinna för din var bäst. Super avancerad i sin enkelhet!
  En fråga, pälsen var den handgjord eller någonform av “mold”?
  Kommer definitiv att åka upp igen nästa gång, inspirationen flödade och gav mig ny motivation.
  Tack till bla Dig!

  /Marie, Svalöv, Skåne

 21. Pingback: Scandinavian Cake Show 2012 | Suga Mama Cakes

 22. Det här är den vackraste tårtan jag någonsin sett!! Du är super duktig på att göra tårtor!! 😀

Comments are closed.