Recept på tårtbotten

Köpebottnar i all ära, men ibland vill man lyxa till det med hembakt. Här är ett recept på en enkel tårtbotten som blir riktigt hög och fin. Jag gör min i en 24 cm form och då går den lätt att dela upp i tre till fyra delar.

Ingredienser:

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan i de övriga ingredienserna.

Häll upp smeten i en smord och bröad eller mjölad form som du klätt med en krage av bakplåtspapper (annars rinner det över). Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter. Gör gärna stickprov. Jag brukar lägga ett bakplåtspapper över tårtbotten för att förhindra att ytan blir för välgräddad.

Tadaa!
Låt gärna tårtbotten svalna i formen, med en kökshanduk över, innan du tar ut den. Ett tips är att göra tårtbotten några dagar innan du ska sätta ihop tårtan. Den mår bra av att frysas in, blir lättare att dela då.

Lycka till!

59 thoughts on “Recept på tårtbotten

 1. Smörj hela formen innan du sätter dit kragen, då fastnar den i smöret. Sen brukar jag smörja kragen också på sidan som kakan ligger mot. Därefter bröar du. Lycka till!

 2. Perfa! Vilket bra recept! (verkar det som i a f, har ju inte provat det… än.)
  Proffsiga bilder förresten med den där lilla loggan längst ner! Den här bloggen är… helt enkelt great! :)

 3. Ett tips, (från en tårtbagerska till en annan) är att “bröa” med mjöl istället för ströbröd. Då får inte tårtan den där hårda ytan utan blir mjukare och godare att tugga :)

 4. Yosofine: Aj då.. =) Jag brukar göra kragen dubbelvikt för att få mer stadga i den. Krävs två bakplåtspapper för att nå runt formen. Sen smörar jag formen och liksom klistrar fast kragen i den. Du kan även smörja lite mellan de två lagrena smörpapper så de håller ihop. Lite knivigt att förklara, hoppas du uppfattade hälften..=)

 5. Hej! Tack för ett jättebra (och pedagogiskt!) recept! Äntligen känner jag att jag vågar testa att baka botten själv! :)
  En fråga bara: menar du att man ska dela botten medan den är fryst och hård? Eller ska man tina den helt först och dela sen? Blir det ändå lättare än när den är nygjord? :)
  mvh Malin

 6. Malin: Bra att du vågar! =) Nej man ska inte dela den medan den är fryst. Tanken med att frysa in den är väl dels att dela upp arbetet på fler dagar så har man mer energi till pyntandet då det är dags för det. Sen upplever jag att tårtan inte blir lika skör att dela när den varit fryst. Den sätter sig som lite. Kan vara lite skörare när den är nybakad. Men man kan nog föredra olika, testa dig fram, och lycka till!

 7. hej johanna och tack för recept. vilken härligt inspirerande blogg :) måste bara fråga: är din tårtbotten verkligen klar efter 40 min? min har nu stått inne 55min, och kakan är hög och fin, men provstickan är fortfarande lika rinnande som smeten var innan den åkte in i ugnen. har gjort exakt som det står i receptet. har haft detta problem med i prinsip alla recept jag testat – ofta fått låta den stå inne dubbla tiden..

 8. 70 minuter tog det, så var provstickan blank. hmm.. men vilken hög och fin botten det blev!! 😀

 9. Heidi: Ja min tårtbotten blir faktiskt klar efter 40 min. Men jag vet att en del, som du, har fått ha inne den i ugnen längre. 70 min lät ju extremt! =) Det måste ha att göra med vilken typ av ugn man har. Det viktigaste är att gå mer på stickprov än på tid, då blir det ju bra hur som. Tur att din blev lyckad tillslut iaf!

 10. Need help! Tänkte baka den där imorgon, men nu är det ju så att våran ugn är lite knäpp. Det tar nämligen sjukt lång tid för kakan att bli klar, hur ska jag göra för att inte få en bränd kaka? Tacksam för svar! :)

 11. Hej
  Jag bakar efter detta receptet och kakan blir väldigt hög och fin, men när jag har tagit ut den sjunker den ihop i mitten… varje gång :( Vad gör jag för fel??

 12. Låter som ett kanon recept du har, men jag tänkte att jag skulle testa med kakao i, men hur mycket tror du man kan ha i och måste jag minska ner på någon av dom andra ingredienserna??

 13. TACK!!! Äntligen lyckades jag göra en tårta som blev hög och fin. Kanonrecept som jag ska rekomendera till alla jag känner 😉

 14. måste man ha potatis mjöl eller går det bra att ändra de till vanligt mjöl eller blir det dåligt då :)?

 15. Tack för ett super bra recept, jag lyckas varje gång nu. Inte en dag för sent /Hanna

 16. Detta recept ät jättebra. Nu är det tredje gången jag använder mig av receptet. Alla gånger har jag gjort fantastiska princesstårtor! Tack för att du delar med dig.

 17. Det bästa tårtrecept jag testat!! Helt perfekt efter 40 minuter i ugnen. Tack Johanna
  Med vänlig hälsning, Jenny

 18. av alla tårtbottenrecept jag har hittat på nätet och testat att baka, har du det bäste receptet!! man får det perfekta tårtbottnet tack vare din grymma recept!!

 19. jag glömde ju det viktigaste, att tacka för att du delar med dig av detta recept :))

  // Mvh Jennifer

 20. Tack för ett underbart recept på tårtbotten! Jag har min inne i 37 min o den blir perfekt! Hög o fin o riktigt god åter igen tack :))

 21. tack så himla mycket för detta recept =)
  älskar din blogg har fått så mycket inspiration och tips här ifrån!

 22. Grymt bra tips. Hur gör du när du sedan skall göra tårtan vänder du på övre botten så platta sidan blir uppåt?

  Vänligen Eva

 23. Bästa tårtbotten.receptet!! Lånat den ett antal gånger 😀

 24. Hej, efter att ha misslyckats massor med gånger när jag gjort tårtbottnar innan, så testade jag detta receptet igår…och så fina mina bottnar blev! =) Har aldrig blivit så höga!
  Tack för ett jättebra recept!

  /Lottis

 25. Vilken fin tårtbotten det blev!
  Har just tagit ut den ur ugnen efter exakt 40 min och den är hög och fin och har inte sjunkit ihop något alls.
  Jag följde ditt recept noggrant och nu har jag bakat en lika fin som din!
  Blev först lite orolig när jag märkte att jag endast hade vetemjöl special hemma men det funkar tydligen lika bra med det :)

  Tack för ett jättefint recept!

  Hälsar Janina

 26. Först och främst, tack för en kanonblogg som ger så otroligt mycket inspiration!

  Undrar om det här receptet ger en lite stabilare tårtbotten? Brukar annars baka ljusa tårtbottnar efter “lika delar”, men när jag har tyngre fyllningar i eller om jag gör en något högre tårta tycker jag “lika delar-bottnarna” har en tendens att sjunka ihop så att de trycks ut på sidan. Krävs ju då en hel del smörkräm för att få det rakt och jämt…Har ingen anslagsring att använda för att “trycka ihop”. Eller har du något annat tips på recept?

  Hälsningar Annie

 27. Hejsan johanna
  Jag har testat ditt recept flera gånger, och det har alltid gått perfekt!
  Nu vill jag gärna testa att göra en choklad tårtbotten, behöver jag då bara lägga till kakao? isåfall hur mycket?

  • Nej det går inte, om du använder en rund form så blir det en cirkelformad tårta.

 28. Den ser jättefin ut. Jag har inte hittat något bra recept som jag gillar, så nästa gång provar jag ditt recept. Verkar kanonbra. Tack.

 29. Funkar det att göra i en 20 form … Och hur länge ska den va inne då ? Eller typ 2 st 20 formar

  • Använde du receptet till en 30 cm form?
   Hur mycket tog du av allt i sånnafall?
   Jag ska göra en på 20 cm och 28 cm men är osäker på hur mycket jag ska ta.

 30. Det här receptet är kanon! Blir alltid hög, fin, saftig och god tårtbotten :-)
  Jag gör en enkel sats till 20cm form och 24 cm form. Till den mindre får jag ut 5 bottnar och till den större får jag ut 3-4 beroende på hur tjocka jag vill att bottnarna ska vara.
  Har även gjort 1,5 sats i en långpanna för att få en stor rektangulär tårta.
  Lyckas varje gång!

 31. Tack för att du delar med dig av världens bästa recept på tårtbotten! Har bakat efter receptet 3e gången nu och får alltid en fin & hög & luftig tårtbotten!
  Går inte att misslyckas!

 32. Måste bara få tacka för detta recept. Har prövat flera olika recept men aldrig lyckats få så pass fin och hög botten. Jag byter nog aldrig!
  Sist tack för en suverän blogg men fantastiska tårtor!

 33. Undrar oxå om man ska göra choklad botten vad tar man isf bort om man lägger till kakao

 34. Alltså, jag vet inte HUR många bottnar jag har misslyckats med – säkerligen tio stycken. MEN denna funkade på första försöket!! Hög, luftig och fin! Tänker aldrig byta. Tack för ett toppenrecept!

 35. Hej… Ska göra en tårta till helgen och ansvaret ligger på mej att göra tårtbotten ???? Detta verkar ju vara ett kanon recept så detta kör vi på, men har du några tips på när man eller hur man ska dela på den för att det ska bli kanon?

 36. Kan man dela ut smeten i 4? och göra 4st olika tårtbotten men som är låga men med samma mängs smet? Jag har tänkt göra en rengbågskaka och ska göra 4 olika färger!

 37. min tårtbottnen reste sig inte trots dina tips (vispa länge, inte öppna luckan, vad gjorde jag för fel?

Comments are closed.