Recension av tårtskäraren

Nu haver jag testat tårtskäraren (som ingår i Ikeas tårtdekoreringsset “drömmar”)!

Tårtskäraren var inte helt lättmanövrerad. Man skulle helst vilja använda båda händerna till att såga med, men man behöver hålla i själva tårtbotten också. Så såvida man inte har fler armar eller en påpasslig assistent blir det klurigt. Men jag hittade tillslut ett rejält enhandsgrepp (som på bilden) och det funkade bra. Det kan vara lite svårt att tränga in i botten till en början, men såga för kung och fosterland så går det.

Jag måste säga att jag blev jättenöjd med resultatet! Fick till fyra perfekta lager i tårtan och kunde dessutom skära bort ett tunt lager på toppen (som var något övergräddat). Det hade jag nog inte lyckats med lika bra om jag använt kniv. Jag tycker att man fick in snitsen tillslut och jag kommer, utan tvekan, fortsätta att använda min! Däremot har jag full förståelse för de som tycker att tårtskäraren inte fungerar så bra, den kanske inte passar alla. Ni är säkert stabilare än mig på att använda kniv och då finns det ju ingen anledning att byta metod.

Men om ni vågar så testa vetja (kostade inte många kronor) det kan det vara värt.

13 thoughts on “Recension av tårtskäraren

 1. Köpte en i London förra helgen, har redan testat den. Min blev kanske aningen lättare att använda för den har en extra “böj” upptill. Men visst fick jag grunna lite innan jag hittade ett bra grepp!!

 2. kanske man kan lägga ett snitt med kniven först..??? Så slipper man slita ihjäl sig med sågen……så går det lite lättare?

 3. ett tips annars är att ta en sytråd (eller fiskelina till hårdare bottnar) och så lägger du tråder runt tårtan så det blir en rak linje och sen korsar du trådarna och drar så får du perfekta bitar :)

 4. Jag tror att tanken är att du ska hålla tag i den ena pinnen i samma hand som du håller tårtbotten och sedan svänger med skäraren med hjälp av andra handen. :)

 5. Har själv en som jag införskaffade på panduro för rätt många år sedan nu och använder den fortfarande flitigt. Praktisk pryl som tar liten plats att förvara dessutom.

  Super fina tårtor du skapar! Önskar att jag själv hade haft en gnutta talang på det området jag me´.
  mvh/ Teres

 6. En sån har jag också införskaffat mig och tycker nog, trots att den inte är 100% så nog blir det bättre än när jag skär med kniv. Jag jämför ju dock dess kapacitet med de fantastiska sågarna som riktiga bagare (alltså såna som jobbar på bageri, du är riktig du med) använder. Jag jobbade som kallskänka/cafébiträde förr i tiden och fick då prova på att använda dessa som faktiskt har en tandad tunn såg när jag skulle skära bröd till smörgåstårtor. Som en dröm gick det, och betydligt bredare är de än IKEA:s, plus att den hade två trådar så man kan “dubbelskära”. Bagaren och kocken har åt liknande, kanske värt det för dig som bakar så mycket.

 7. Hej,
  Jag har haft min tårtdelare i över ett år och är mer än nöjd med den.

  Jag bakar alltid tårtbotten dagen innan den ska fyllas och förvarar den i en plastpåse.
  Då blir tårtbotten mjuk och lätt att dela.

  Sen håller jag i tårtdelarens ena sida med ena handen och håller emot med den andra handen och det går hur lätt som hellst.

  Mvh Linda Runn

 8. Har också en sån. Gillar´en! Jag lägger tårtan på en skärbräda, den brukar de ligga kvar bra på. Håller skärbrädan mot magen och skär mot mig med båda händerna. Går finfint. Skär gärna med kniv i början och slutet.

 9. Vilken härlig sida!
  Blir superinspirerad av alla dina dessertbord. Tur jag har ett tvåårskalas och en namngivning att hålla denna sommaren :)

  Jag har en sådan tårtskärare och har märkt att desto lättare jag är på handen, desto lättare gör den det jag vill :)

Comments are closed.