Påsklov och födelsedagstårta

Nu var det några dagar sen sist. Vi har varit på en 10-dagars semester i Blekinge där vi har sommarstuga. Vilken fantastisk vår det var där nere! Påskliljor och vitsippor växte överallt i vår gräsmatta. Nu väntar vi på att den våren ska ta sig 120 mil norrut också! =)

Det blev inget bakande för mig under påsken, detta trots att min kärlek fyllde år på skärtorsdagen. Andreas önskade sig en marängtårta som han älskar med bär på och min mamma bakade en sådan åt honom. Tänkte dela med mig av receptet på den. Supergod och somrig!
Marängtårta

Marängbotten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice crispies
Vispa ägg och socker till ett hårt skum. Vänd i Rice crispies. Bred ut smeten på en plåt du täckt med bakplåtspapper. Smeten ska täcka hela plåten. Grädda i 125 grader i 60-80 min. Tiden kan variera lite beroende på ugn. Marängen skall vara hård när den är färdig, känn efter med sticka. Låt marängbotten svalna.
Smörkräm:

4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl 
(vill du ha en glutenfri tårta kan mjölet bytas ut mot 3 tsk potatismjöl)
1 dl grädde
Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Den får ej koka. När smörkrämen blivit fast tillsätt 75 gram smör som du rör ned och låter smälta i krämen. Låt smörkrämen svalna.
Dela marängbotten på mitten (på tvären) så du får två lika stora delar. Bred ut smörkrämen på en av dem och lägg sedan den andra marängbottendelen ovanpå. Täck tårtan med vispgrädde och färska bär eller nåt annat smarrigt. Eftersom själva tårtan är ganska söt blir det fräscht med nåt friskt eller fruktigt tycker jag. 
Lycka till!

8 thoughts on “Påsklov och födelsedagstårta

 1. jag tror jag dog precis nu när jag såg marängtårtan:)
  ~Ohhh vilken slurpis, Den ska jag prova att göra på min lediga Fredag:)
  Vill bara säga att jag verkligen gillar din blogg..å du är så duktig!!
  kram:)

 2. Hur stor plat ska man anvanda? Eller ar det jag som ar blind alt. har helt missat det?
  Later jattesmarrigt, ska definitivt testa!

 3. Vet du hur många kcal det är i en sådan tårta? Den ser väldigt god ut men det var svårt att hitta då receptet var väldigt speciellt

 4. Sabolous: Hmm.. näe du har inte missat informationen om plåten, jag gav ingen sådan. =) Det är en vanlig standardplåt tror jag, kan inte mäta den i efterskott eftersom stugan ligger 120 mil bort.. =) Går nog bra med lite olika storlekar, kör på känsla!

  Cornelia: Har tyvärr ingen aning.. Kanske går att räkna ut, men jag saknar den förmågan.. =)

 5. Jag får inte sockret och äggvitan att bli hård vad tror du att jag gör för fel ? Tack för dina fina blogg och jag känner mig inspirerad att göra en smaskig OCH vacker tårta då min Cristan fyller 7 år.

  Ulrika, Östersund

Comments are closed.