Mina verktyg

Tårtdekoration kan bli en riktig pryl-hobby om man tillåter det. Egentligen är det enda som krävs själva tårtmaterialet, en kavel och lite (eller mycket) fantasi. Så började jag. Det är inte klokt vad man kan använda vitlökspressar, knivar, pepparkaksformar och glas till! Men efter ett tag är det skönt att underlätta det lite för sig själv med funktionella material och verktyg. Tänkte visa er lite av det som jag använder mig av.

Vi börjar med färger. En del av er har frågat om man kan använda vanlig hederlig karamellfärg/hushållsfärg till att färga sp och marsipan. Det går absolut. Men vill man ha ett större utbud av färger och kunna få ett skarpare och bättre resultat så har jag lite tips.

Färger:

1. Pastafärg: En högkoncentrerad färg som du blandar i din sp/marsipan/kristyr osv. Du kan även spä ut en klick pastafärg med lite vatten och använda en pensel och måla med på figurer, blommor och liknande.
2. Pulverfärg: Används mest till att göra skuggor och skiftningar på figurer. Använd en torr pensel/borste och pudra på. Går även att spä ut med nån droppe alkohol och använda till målning.
3. Ätbar tusch: Bra att ha till pilliga detaljer såsom text, fräknar på figurer mönster på figurernas kläder osv.
4. Klassiska tandpetare: Använd dessa till att ta färg ur burkarna, och använd dem bara en gång, så håller färgerna längre.
5. Färgtråg (eller vad det kan tänkas heta): Används till att blanda färger med varandra, spä ut med vatten/alkohol osv.
6. Penslar: Bra att ha i några olika storlekar.

Ska du investera i en av dessa färger är mitt tips att du väljer pastafärgen då den är mest användbar.

Verktyg:

1. Modelleringsverktyg: Bra att ha till all sorts modellering. Några är spetsiga, andra runda och i olika storlekar.
2. Spatel: Väldigt användbar när du spacklar tårtbotten med smörkräm eller grädde. Är även bra på att lyfta upp sköra platta dekorationer med, eller hela sp/marsipanlock.
3. Kavel: Jag använder denna lilla utan handtag hela tiden, får bättre känsla av att rulla den direkt under händerna. Ypperlig till att kavla ut lite mindre mängd deg med. Skulle vilja ha en längre också till att kavla ut locken med, men denna funkar till det med.
4. Smoother: Används till att släta ut sp/marsipanen på tårtan. Det går att använda händerna till det, men resultatet blir faktiskt mycket bättre med denna.
5. Utstickare: Finns i alla möjliga former och varianter. Blommor, siffror bokstäver figurer. Man kan även använda vanliga pepparkaksformar.
6. Ätbart lim: används till att foga ihop olika delar vid modellering samt att fästa dekorationer på tårtan. Går att använda kristyr också.
7. Skumgummiplatta: Används till att tunna ut tex blomblad på. Man lägger blomman på skumgummin och gnuggar med något runt på den så blir den tunn och fin.


Sprits:

1. Spritspåse: Finns i olika storlekar, i engångs eller flergångsvarianter.
2. Koppling: Den lilla plastkopplingen som används till att fästa tyllen vid påsen med.
3. Olika typer av tyllar. Används till att spritsa mönster, blommor, stjärnor eller text med.

Det var det hela. Hoppas ni inte blivit skrämda av mängden verktyg. Som sagt, allt är verkligen inte nödvändigt att ha för att kunna göra fina tårtor. Men det kan vara kul med lite tips på användbara saker. Jag har aldrig köpt fiskedrag, gitarrpedaler, hockeyklubbor, ballerinaskor eller andra hobbytillbehör. Så nu lyxar jag till det med lite tårtprylar nu och då! =)

11 thoughts on “Mina verktyg

 1. Jättekul att få se dina verktyg! Den där skumgummiplattan fattar jag dock inte riktigt… så ett blogginläggsönskemål (puh, långt ord!) får bli lite pedagogiska bilder, så där steg för steg, när du tex gör en blomma. Och tex använder den där skumgummimojängen.
  Har du förresten tips på nån bra sida som du beställer färger ifrån? Eller köper du i någon affär?
  (lovar, ska försöka lägga band på mig och inte skriva noveller till kommentarer…)

 2. Bloggfia: Haha! Jag förstår att du inte förstår! Kände själv att det var omöjligt att förklara just den. Blogginlägg med “how to do” ska jag absolut lägga upp framöver! Jag beställer mina grejer från “kakburken.se”, tycker det funkar fint. Och du, snälla, lägg INTE band på dig, jag älskar dina kommentarer!

 3. Hej Johanna!
  Hittade precis din blogg genom UnderbaraClara och tycker det är grymt att du delar med dig av dina tips. Skulle aldrig klurat ut ett sådant lätt sätt att göra rosor. Jag har en fråga till dig: Vart kan man hitta en bra men billig sprits? Många har pratat om engångsspritsar men det känns lite slösaktigt. Har du ngra bra tips?

 4. Wow! Trist att jag bor så långt från Umeå, annars hade du fått beställningar från mig. Om du gör sånt… Supersnygga tårtor!

 5. Kul att ni gillar tipsen, det gläder mig!

  Anna: Jag har faktiskt testat några som jag köpt på Ica och Cervera osv. Men grejen är att de spricker upp i sömmen ganska fort. Jättedåligt. Beställde sedan en “wilton”-sprits från kakburken.se, och den har fungerat jättebra! De kostar mellan 54kr-145kr beroende på storlek. Min är någon medelstorlek. Det är nog värt att lägga några extra kronor på en som fungerar bra, om man har möjlighet förstås. Lycka till!

 6. Hej!
  Jättebra och inspirerande blogg, pysslar på lite själv hemma med att göra tårtor och dekorationer och undrar var du köpt dina modelleringsverktyg? kommer de också från kakburken? Tycker de flesta är så dyra, men det kanske är samma pris överallt typ :)

 7. Jonna: Modelleringsverktygen är också köpta på kakburken. Fick dem i födelsedagspresent. Det kan vara lite dyrt med verktyg, så ett tips är ju att önska sig dem till nån bemärkelsedag, då förtjänar man ju lite lyx! =)

 8. Du gör underbara tårtor. Jag gjorde min första Barbie-tårta idag! Den blev fin! 😀

 9. Du gör så fantastiska tårtor! Sitter nu bänkad framför kvällens program! Jag såg att du köper dina pulverfärger på kakburken.se. Jag undrar vilken färg du skulle använda till körsbärsblommor. Jag är så ivrig att prova men hittar inte riktigt i djungeln så att säga

Comments are closed.