Marsipangodis

bild 4

Här kommer ett tips på enkelt och gott julgodis, marsipanpraliner.

Du behöver:

God marsipan med hög mandelhalt (min hade 60%)
Mörk choklad av fin kvalitet
Hasselnötter (kan bytas ut mot andra nötter)
Rapsolja eller annan smakfri olja
Kakao

pralin

Rulla in hasselnötterna i marsipan. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Tänk på att bara smälta chokladen till hälften och sedan låta den sakta smälta av sin egen värme, då blir den inte dassig i färgen när den stelnat. Tillsätt lite rapsolja i den smälta chokladen så den får lite lösare konsistens, den blir lättare att jobba med då. Doppa marsipanbollarna i chokladen och lyft upp dem med en gaffel. Ju mer du låter dem rinna av på gaffeln innan du lägger dem att stelna på ett bakplåtspapper, desto snyggare blir de nedtill (du slipper stora plattor av choklad längst ned på bollarna). Låt dem stelna tills de satt sig helt. Sedan kan du doppa en gaffel eller sked i den smälta chokladen (som du får värma upp igen) och ringla choklad över några av pralinerna för ett snyggt mönster. Några andra praliner kan du rulla i kakao så de blir matta och snygga och så smakar de dessutom lite mer.

bild 3

Sedan är det bara att äta och njuta, gärna med en kopp kaffe till!

3 thoughts on “Marsipangodis

Leave a Reply