Marängsvampar

IMG_2774

De här svamparna piffar upp vilken efterrätt som helst. De ser så verkliga ut, och är inte alls särskilt svåra att göra.

Hittade idén på Pinterest (amerikansk sida, vet ej vilken) och tänkte dela med mig av hur jag gjorde mina. Marängreceptet hittade jag här

Recept

3 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl florsocker

1 msk kakao
50 g mörk choklad

mush1

Vispa äggvitor och strösocker till ett hårt, vitt skum, det kan ta ett tag innan det blir riktigt fast. Du ska kunna vända bunken uppochner innan du är färdig (utan att smeten rinner ut då såklart). Se till att bunke och visp är helt rena och fria från fettrester. Var även noga när du separerar äggvitan från äggulan så ingen gula kommer med, annars blir det ingen maräng.

När skummet är färdigt siktar du ned florsockret i bunken och rör ihop allt.

Använd spritspåse och en rund tyll, ju större öppning på tyllen desto större svampar. Fyll spritspåsen med marängsmeten.

Spritsa hattarna genom att hålla tyllen ca 1 cm ovanför plåten med bakplåtspappret och sedan trycka med ett jämnt tryck. Tänk på att hålla spritspåsen helt rakt. När du fått till en rund hatt släpper du trycket runt påsen och gör en liten avslutande cirkelmanöver för att lossa smeten från tyllen utan att det formas en lång spets på svamphatten. Är detta svårt att lyckas med kan du alltid korrigera hattarna i efterhand genom att stryka av topparna försiktigt med ett lätt fuktat finger.

Dags för svampfötterna. Håll tyllen (rakt) precis ovanför plåten när du börjar trycka runt påsen. Smeten fäster då i bakplåtspappret och bildar en liten fot längst ned. Sedan lyfter du spritspåsen rakt upp samtidigt som du fortsätter att ge ett jämnt lätt tryck tills du fått den höjd på foten som du önskar. Släpp då på trycket och knicksa av marängsmeten från tyllen. De här fötterna kommer du förmodligen få göra några stycken av innan du känner dig nöjd. Det är lätt att de glider på sned, eller blir lite ojämna. Tänk på att varken hattar eller fötter behöver vara perfekta för att ge ett tillfredsställande slutresultat. Var inte för hård mot dig själv utan spritsa på för glatta livet och gå sedan vidare med nästa moment så ska du se att du blir nöjd i slutändan trots skavanker.

mush2

Fyll en tekula, eller en liten sil, med kakao och strö över de ogräddade marängerna. Du behöver inte tänka att det ska vara så jämnt, utan låt det komma mer på vissa och mindre på andra. Blås eller fläkta sedan av överflödig kakao från maränger och plåtar.

Ställ in plåten i en ugn, gärna varmluft, på 100°. Låt de stå i 50 min-1h och stäng sedan av värmen. Låt plåten stå kvar inne i eftervärmen ca 1h, sedan är de redo att tas ut. Jag fick ihop två plåtar maränger och hade dem inne samtidigt i ugnen (varmluft). Funkade fint.

Skär av den spetsiga toppen på svampfötterna med en vass kniv. Smält chokladen och pensla den på undersidan av hattarna. Sedan fäster du fötterna i undersidan av hattarna. tänk på att pensla och fästa ihop en svamp i taget så inte chokladen hinner stelna innan det är dags att fästa fötterna. Klart!

IMG_2775

Lägg svamparna i en vacker glasburk och ge bort i present, eller ät upp dom själv tillsammans med nån riktigt god glass. Varför inte servera dem tillsammans med en glass-stubbe!? Beskrivning på hur jag gjorde den kommer inom kort, håll utkik!

7 thoughts on “Marängsvampar

  1. Hur kan något så underbart snyggt och naturtroget verka så enkelt att göra? Måste testa!!

  2. Åhh va fina tårtor du gör! Hett tips är att tantfondant.se har lite höst rea nu :) har du något gott recept på äggfri tårtbotten?

  3. När kommer glasstårtan ?! Har väntat länge och är såååå förväntansfull !

Comments are closed.