Kristyr

Jag har fått önskemål om att lägga upp recept på kristyr och smörkräm, som jag givetvis vill uppfylla. Vi börjar med kristyr.

Kristyr är användbart till flera saker när man gör tårtor.

1. Dekorera tårtans översida:

2. Spritsa runt basen på tårtan, dels för att det är snyggt och dels för att dölja eventuella skavanker i marsipanen/sockerpastan:

3. Blanda ut med lite vatten och använd som lim för att fästa figurer, blommor eller bokstäver vid tårtan:

Vill du bara använda kristyren som lim lite nu och då så kan jag rekommendera dig att köpa hem en tub kristyr. Då slipper du blanda till egen kristyr varje gång du ska fästa nån liten grej på en tårta. Den här har jag liggandes hemma som lim:

Men ska du använda kristyren till dekoration skulle jag rekommendera dig att göra egen.

Recept på kristyr:


Ca 4 dl florsocker
1 äggvita
1 krm ättiksprit

Vispa samman ingredienserna. För att få till en riktigt bra konsistens kan du behöva vispa ganska länge. Det ska bildas rejäla toppar när du drar upp visparna ur kristyren, då är den lagom tjock. Tänk på att du kan behöva justera måtten i recepten. Jag brukar alltid få anpassa mängden florsocker något då det hänger på hur stor äggvitan är osv. Gå på känsla helt enkelt och pröva dig fram.

Lycka till!

8 thoughts on “Kristyr

 1. hejsan!
  jag tänkte att jag skulle fixa en tårta till min kompis som fyller 14 snart men jag vet inte hur den ska se ut och hur jag ska göra den, har du någon idé? :)
  jätte fin blogg också :)

 2. Jag älskar din blogg och dina skapelser, perfekt för nån som funderar på att göra sitt livs första sugarpaste-tårta! 😀

 3. Hittade dig genom UnderbaraClara och jag har verkligen letat en blogg som din! Jag är så trött på vanliga tråkiga tårtor med grädde på som vem som helst kan kleta ihop ;p Såg att du skrivit tidigare att du skulle berätta hur man gör våningstårta, skulle verkligen vara kul och få veta! Och mer recept på allt småplock du har med på/i tårtorna. Kanon att slippa köpa dyrt på affären. Tack för en härlig blogg!

 4. Barnens hjältar: Tack!

  Felicia: Hej! Vad roligt att du ska göra en tårta åt din kompis, hon blir säkert jätteglad för det! När jag funderar på hur en tårta ska se ut brukar jag tänka på vem som ska få den. Vad har din kompis för intressen, vad gillar hon för färger? Sen använder man det som inspiration. Gör något lite enklare om du inte är van så är det lättare att du blir nöjd. Lycka till!

  Jojjo: Kul att du gillar bloggen! Jag tycker verkligen du ska satsa på första tårtan, hoppas den blir kanon!

  Anonym: Roligt att du gillar min blogg, tack ska du ha! Har ingen våningstårta beställd just nu, men när det dyker upp så lovar jag att visa hur man gör. Om du inte kan hålla dig tills dess så kan jag tipsa dig om att googla. Finns en del instruktionsvideos på youtube.

 5. Hej! Inspirerande att läsa och se alla bilder. Tänkte fråga om du vet hur eller var man kan få tag i guld/silver kristyr?

  /Susanna

 6. Hej! Ska göra 3 doptårtor till helgen och tänkte använda kristyr till att fylla i bokstäverna jag gör med min bokstavspress. Men jag har aldrig använt kristyr tidigare utan skrivit med smält choklad (vilket inte alltid är det lättaste :) ) Det jag funderar på nu, om jag använder kristyr…. Om jag vill färga den i samma färg som marsipanen (som jag också färgar själv) är det stor risk att den blir mörkare när den stelnar eller hur kommer den bete sig? Något speciellt jag ska tänka på? Använder pastafärg. Tack!!

 7. Pingback: Min Första Tårtbeställning! | Underbara saker som gör vardagen mindre grå @ Spotlife

Comments are closed.