Julkrubban del 3: Herde, får och dromedar

Dags för den tredje och sista delen i gör-det-själv-följetongen!

lamm4

Herde med får

Börja med att göra herden på samma sätt som du gjorde Josef, men använd lite dovare och mer naturfärgade kulörter.

får

Fåret får du till genom att rulla två bollar ovala, en liten och en stor. Gör även två små platta ovaler som ska bli öron. Till ögon kan du använda små sockerkulor (non pareilles) eller rulla små bollar av svart sockermassa. Använd en liten, rund tyll och pressa mot den stora ovala bollen. Detta ger ett lite ulligt intryck. Fäst den lilla huvudbollen på den stora med hjälp av ätbart lim/äggvita och fäst sedan öronen vid huvudet. Limma fast ögonen och gör små näsborrar med en syl.

dromedar8

Dromedar

Denna skönhet är det sista momentet i vår följetong.

dromedar1

Börja med att forma dessa olika delar med brun sockermassa (helst gumpaste eller modelpaste, men det funkar med sockerpasta också). Ögon, öron, huvud, kropp, ben och svans. Gör efter bästa förmåga, nöj dig innan du bryter ihop och ge dig själv en dunk i ryggen när du lyckats med alla delar!

Untitled

Börja med huvudet. Använd en kniv för att skära till ett Y vid dromedarens nos. På toppen av Y:et gör du två näsborrar med en syl. Skär ett snitt i ögonbollarna och fäst svarta sockerkulor eller små bollar av svart sockermassa i snittet. Detta ger de lite slöa, utstickande karaktäristiska ögonen på dromedaren. Fäst sedan öronen på plats, gärna ståendes rakt upp.

4

Vik benen dubbla och fäst vid kroppen enligt bilden ovan. Gör ett snitt i bakbenen för att markera klövarna och fäst den lilla svansen i bakdelen. Stick ned en okokt spaghetti som armering i kroppens främre del och limma fast huvudet på plats.

Färdigt!

För er som lyckats säger jag: Bra jobbat! Och om det finns några som inte pallat med mina beskrivningar säger jag: Bättre lycka nästa gång! 😉