Julkrubban del 2: Tre vise män

trevise16

Nu är det dags att ni får lära er hur man gör de tre vise männen.
Mycket av deras grundutförande, tex ansiktet, hittar ni igen i Josefs steg-för-steg-beskrivning. Men det är en del saker som skiljer figurerna åt, och de sakerna finner ni här nedan.

trevise1

De tre vise männen har tex fått olika karaktär med hjälp av olika typer av kroppsformer. Jag gjorde en figur lång och smal, en kort och korpulent samt en lite mitt emellan.

Kasper

vis1

En annan sak som skiljer de vise männen från Josef är armarna. Eftersom de ska bära på gåvor lät jag deras armar bestå enbart av en båge som jag fäste uppe vid axlarna. En förenkling som jag tycker är stilren och snygg. Sedan satte jag olika typer av gåvor, en liten burk med rökelse och en skål med guld, i deras armar. Har du svårt att få gåvan att sitta kvar i armarna så kan du armera genom att sticka in en okokt spaghetti i kroppen alldeles ovanför arm”bågen” och fästa gåvan i den. Limma med äggvita eller ätbart lim.
Kasper, som jag kallar den här konungen, har fått en tjusig huvudprydnad. Rulla en smal korv sockermassa och fäst ihop kanterna så den bildar en liten ring. Rulla sedan en liten boll i samma kulör och en stor boll i en annan kulör. Den stora bollen ger du struktur genom att pressa mjukt med ett rundat verktyg i ett kors över bollen. Fäst sedan ringen på Kaspers huvud, den stora bollen på ringen och slutligen den lilla bollen på toppen av den stora. Kasper har dessutom fått färgglada knappar (gjorda av små bollar av sockermassa som jag plattat ut lite) på sin dräkt.

Melker

vis2

Den reslige Melker ståtar med en guldkrona på sitt huvud. Kavla ut gul sockermassa och skär ut en avlång rektangel med en kniv. Skär sedan ut ett taggmönster på rektangelns ena sida. Limma på ena kortsidan av rektangeln och fäst ihop med den andra sidan. Du får mäta ut kronan mot Melkers huvud innan du limmar ihop den så den passar. Runt halsen har melker ett flådigt guldhalsband gjort av sockerpärlor som du limmar dit, gärna innan du fäster huvudet vid kroppen.

Baltasar

vis3

Den lille korpulente Baltasar har inga armar men däremot en tjusig mantel som fladdrar respektingivande i vinden när han vandrar mot stallet med sina guldtackor. Kavla ut sockermassa och skär ut en mantel enligt formen på bilden. Fäst den på Baltasars axlar med hjälp av äggvita/ätbart lim. Baltasar är dessutom en skäggig karl. Använd en lövutstickare till skägget och skär av toppen på lövet med en kniv så skägget blir rakt i överkant. Fäst vid ansiktet och gör en mun i skägget med hjälp av en syl, eller en tyll, beroende på vilken typ av mun du vill ha (se Josef)

Nu är de tre vise männen, i all sin kungliga prakt, klara!

3 thoughts on “Julkrubban del 2: Tre vise män

  1. Hej! Jätte kul att du visar hur du gör figurerna =) Tack!
    Har en kanske konstig fråga! Den lilla vita pricken på ögonen som får de att se så levande ut, vad målar du dit de med? =)

    • Ingen konstig fråga alls! Jag har doppat en tandpetare i extravit livsmedelsfärg och klickat dit blänket i ögonen. Finns att köpa på diverse tårtbutiker på nätet.

  2. Tack så jätte mycke för svar! =) Tänkte att det blir svårt med de pennor som jag sett. Just vita sånna tycker jag varit svåra.

Comments are closed.