Julkrubban del 1: Josef, Maria & Jesusbarnet

översikt1 (1)

Nu är det dags för en liten gör-det-själv-följetong. Den här krubban gjorde jag för 1.5 år sedan till förra årets julnummer av 101 Idéer. Nu är det sedan länge slut på försäljningen av det numret, så jag kan äntligen dela med mig av mina tutorials till er alla.

Så för er som vill bjuda på en julig tårta eller göra en ätbar uppsättning krubbfigurer (vi ställde dessa i en liten krubba hemma förra julen) är det bara att följa instruktionerna. Det är ganska enkla figurer så ingen förkunskap krävs egentligen.

Jag rekommenderar att du gör figurerna i gumpaste, modelpaste eller sockerpasta. Du kan även göra dem i marsipan, men det kan vara lite lurigare. Vi börjar med:

Josef, Maria och Jesusbarnet

jesusfamiljen

Börja med att färga in din sockermassa i de olika kulörer du vill ha på dina figurer. Använd pastafärger för bäst resultat.

josef1

Dessa delar består alla människorna av. Huvud, händer, konformad kropp, armar och ögon (jag har använt svarta sockerpärlor till ögon). Forma till delarna efter bästa förmåga.

Untitled1

Använd ett dogboneverktyg eller bollverktyg till att trycka in ögonhålor i huvudet. Se till att släta ut kanterna på hålen med ett finger så de inte blir för vassa. Fäst sockerpärlor (eller små, svarta bollar av sockermassa) i ögonhålorna med hjälp av ätbart lim eller äggvita. Använd sparsamt med lim på en tunn pensel så det inte blir kladdigt. Sedan kan du använda en tyll med ganska liten rund öppning för att göra en näsa. Stick in underdelen av tyllens öppning mitt i ansiktet. För att göra munnen på figuren sticker du in tyllens baksida på samma sätt. Här kan du välja själv om du vill ha en glad eller sur gubbe. Jag tror Josef var rätt glad. =) Gör rosor på kinderna genom att doppa en torr pensel i röd/rosa pulverfärg och dutta på figurens kinder.

Untitled2

Tryck en okokt spaghetti genom kroppen och se till så den sticker upp en liten bit. Spaghettin fungerar som armering och ger stabilitet. Tänk på att undvika tandpetare ifall någon skulle frestas att ta en tugga på figuren. Tänk även på att inte spaghettin ska sticka upp för långt, då kommer den komma upp igenom huvudet på stackarn.. Limma lite vid halsen och fäst huvudet. Fäst armar och händer vid kroppen med lite lim. Armarna ska fästas längst upp på kroppen, precis vid huvudet.
Kavla ut en bit sockermassa i önskad färg och stick ut en cirkel med en utstickare/pepparkaksmått eller använd en kniv. Limma på toppen av huvudet och fäst cirkeln så ena kanten ligger i linje med figurens panna. Rulla en tunn korv sockerpasta och fäst runt huvudduken som ett rep.

3

Maria gör du på samma sätt som Josef med ett undantag. Innan du fäster huvudduken på Maria så kan du ge henne lite hår. Använd en vitlökspress som du pressar din sockermassa igenom. då bildas det långa strängar som du fäster på Marias huvud med lim (tänk på att sockermassan behöver vara väldigt mjuk för att kunna pressas igenom en vitlökspress. Ta därför och blanda ut din massa med lite rapsolja/matolja så den blir mjuk och smidig). Sedan fäster du huvudduken ovanpå det.

5

Jesusbarnet behöver en liten krubba att sova i. Forma sockermassa till en rektangel och tryck ut en grop i dess mitt. Använd återigen vitlökspressen för att göra hö som du fäster i krubban.

6

Gör en liten vit järpe-formad del till Jesusbarnets kropp. Gör linjer i järpen med en kniv för att ge ett lindat intryck. Gör en liten boll till huvud. Använd tyllens smala sida och gör två sovande ögonlock och en liten näsa med den på samma sätt som du gjorde Josefs näsa. Ta sedan en syl eller något spetsigt och stick ett litet hål som mun. Då ser Jesusbarnet sovande ut. Ge även honom lite rosor på kinden med pulverfärg.

Nu är du klar med första etappen!

Fortsättning följer…

2 thoughts on “Julkrubban del 1: Josef, Maria & Jesusbarnet

Comments are closed.