Glass-stubben

IMG_2782

Har ju lovat visa hur jag monterade ihop glass-stubben till mor min. Ursäkta att det dröjt!

Det hela är egentligen ganska enkelt, om man nu inte vill göra det svårt för sig. Jag köpte två runda paket med färdig glass, ett med vanilj/hallonsmak och ett med chokladsmak. Vill man göra egen glass är det bara att leta recept på internet och göra den i en rund hög form med passande diameter för en stubbe.

glasstårta

Lossa glassen från paketen och stapla dem ovanpå varandra. Skär till glassen för att få en jämn, fin stubbform. In i frysen med den så den håller sig hård och kall. Man får jobba i omgångar så det inte bara blir smet av alltihop. Medan glassen står och fryser till sig igen så gör du en chokladkräm, jag gjorde på ett ungefär såhär:

100g äkta smör
100g mörk choklad av fin kvalitet
120g florsocker
2msk kokt kallt kaffe
1 nypa salt

Vispa det rumsvarma smöret kraftigt tills det blir vitt och pösigt. Smält under tiden chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad och låt den svalna. Blanda i florsockret i smöret. Tillsätt den smälta och avsvalnade chokladen i omgångar tills allt är hopblandat. Avsluta med kaffet och smaka av med lite salt. Nu ska du ha fått en len och fluffig chokladkräm som smakar smaskens.

Ta ut glassen ur frysen och bred på chokladkrämen runtom den. Ni kommer märka att chokladkrämen stelnar ganska snabbt när den får kontakt med den kalla glassen. Detta pga chokladen och smöret i krämen. Du behöver inte vara så noggrann, snarare tvärtom då stubbar tenderar att vara både ojämna och knöliga. Bra nybörjarprojekt! När du täckt in hela tårtan med krämen så tar du en kniv och ristar i chokladkrämen för att få till fåror som efterliknar bark. Var även här lite vårdslös och ojämn i ditt ristande. När du ristat klart så föreslår jag att du fryser ned tårtan igen ett tag. Vill du dekorera stubben med rötter, som jag gjort, kan du förslagsvis forma till marsipan eller sockerpasta i korvar som du sedan täcker in med chokladkräm. Dessa föreslår jag då att ni inte äter upp, utan har mer som dekoration.

När tårtan är relät nedkyld tar du ut den och penslar den med kakao. Ta en torr pensel och pudra på kakao lite ojämnt över stubben, den får ett mer naturligt och tredimensionellt utseende då.

Dekorera sedan stubben med marängsvampar och ev lite höstlöv gjorda i sockerpasta.

Klart!

IMG_2785

One thought on “Glass-stubben

Comments are closed.