Den ofrivillige bagaren…

Det finns en sak som gnagt mig på senare tid. Jag känner att jag inte varit helt ärlig emot er, kära läsare. Om vi ska kunna fortsätta tillsammans som bloggskribent alternativt bloggläsare så måste jag få lätta mitt samvete.. Jag har en mörk hemlighet:

Jag gillar inte att baka!

När jag började intressera mig för tårtdekoration hade jag en bakmerit-lista som bestod av en enda punkt: chokladbollar. Visst, jag var grym på sådana, men det kändes ändå lite torftigt att ha som stöd i mitt nyfunna intresse.. Så till en början använde jag mig enbart av köpebottnar, snabbmarsan och köpt sockerpasta. Och vet ni vad, det är inte så tokigt det heller! 
Nu har jag ju börjat baka mycket mer och använder mig sällan av något av det ovannämnda, men jag gillar fortfarande inte att baka. Så, jag är ingen kulinarisk receptexpert. Jag är en glad amatör som gillar enkla, goda recept med ingredienser vars namn man kan uttala och inte behöver importera från Moldavien.

Jag älskar det visuella, det konstnärliga som ligger i dekorationen av tårtan. Jag älskar att sitta i timtal och pyssla med små detaljer, uttryck i små ansikten av sockerpasta, sömmar i sockerkläder, bladnerver och färgkombinationer. Det är däri min passion ligger.

Det jag framförallt har lärt mig och vill dela med mig av angående bakning är hur man kan baka enkelt och dekorationseffektivt. Hur gör man en hög fin tårtbotten, hur får man grädden stabil, hur undviker man att marsipanen smälter på tårtan, hur bearbetar man sockerpastan på bästa sätt? osv.. 
Jag har fått en del kommentarer och mail från personer som skriver saker som “jag är egentligen ingen bagare”, och till er vill jag bara säga: Det är inte jag heller! Men det går ändå! Man kan lära sig ett och annat på vägen och man behöver inte bjuda på en smaksensation bortom sinnenas räckvidd varje gång man ska slänga ihop en tårta. Tårta är gott som det är, inga krusiduller. Börja så.
Mvh /Den ofrivillige bagaren

19 thoughts on “Den ofrivillige bagaren…

 1. blir otroligt inspirerad av dina bilder och tårtor! hade jag kunnat hade jag ställt mig nu och gjort mig en tårta, det nästan kliar i fingrarna :)

 2. Antar att det känns bättre nu när du lättat ditt hjärta… :)
  Kanske förresten du kan lura in Andreas/your co-assistent på själva bakandet? Så att du kan hänge dig enbart åt dekorerandet…

 3. Bloggfia: Haha! Ja, samvetet är rent och själen fri.. =) Den där Andreas skulle nog ställa upp på i princip vad som helst..Ska se om det går att ordna! =)

 4. Hmmm, tänk om hade köken nära varandra. Jag älskar att baka men har inte bara tummen, utan armbågen mitt i handen när det handlar om vackra ting såsom tårtor…..
  Dina tårtor är riktiga konstverk!!!!

 5. Hej!
  Jag har nyss hittat din blogg och kollat runt. Jättefina tårtor! Jag gör nämligen också lite tårtor och har en kompis som ville ha en, men vi bor lååångt ifrån varann, men han bor nära dig, så jag tipsade honom om din blogg :-) Hoppas det var ok och att han hör av sig till dig om sin tårtönskan (Star Wars).

  http://marinassottochsytt.blogspot.com/

 6. Jag är ju som sagt bra på att baka, men dekoration är inte alls min grej ;-( Försökte färga marsipan själv för någon vecka sedan och det blev ett stort lila kaos i mitt kök :-(

 7. Men Gud den tårtbottnen ser ju perfekt ut.
  Snälla söta rara lägg ut recept på den, och vilken storlek har du på formen?
  24 eller 28 i diameter?

 8. Ingla & Johanna: Ja, tänk våra hjärnor i kombination, vilket klockrent tårtteam! =)

  Marina: Hej, kul med en tårt-allierad. Givetvis går det bra att tipsa om min blogg. =)

  Anonym: Den är jättebra. Har redan lagt ut receptet på den. Kolla under “kategorier”. Jag har strl 24 i diameter på formen.

 9. Åh
  jag ville bara visa vad du inspirerade mig till!!
  Köpte en form på loppis för 5 spänn sen köpte jag resten på willys, jag rekomenderar receptet på mosskaka ur 7 sorters kakor
  Hög och fin botten.
  http://noomia.blogspot.com/2011/03/stjarnbagaren-forts.html

  Jag ser verkligen fram emot fortsättningen!
  jag gillar inte heller att baka men jag gör mitt bästa för att gilla läget och njuta ändå.

  Jag skulle jättegärna vilja se vad andra har gjort efter att ha tittat på Johanna :)
  Blev så GRYMT imponerad av dig!

 10. Jag är helt förälskad i din blogg! Precis som du är jag ingen bagare. Min farfar var konditor så det kanske borde ligga lite i blodet men nej, absolut inte.

  Jag och min make fick dock en idé att vi skulle baka en tårta tillsammans. Vi använde bland annat ditt recept på sockerpasta. Projektet tog sex timmar och var nästintill oätligt. Så nu håller jag mig till att läsa din blogg och njuta av alla vackra bilder :)

 11. Hej! är ny här på din blogg och vill bara tipsa lite om martha stuarts recept “one bowl cupcakes” som också funkar att göra som tårta, googla på det receptet, det är superenkelt, blir DÖGOTT, och håller sig saftigt även efter lång tid i kylen eftersom den innehåller olja istället för smör, plus att det knappt blir nån disk, kan det bli bättre? 😀 Superbra tips i videon förresten, om att blöta spateln, det ska jag testa nästa gång!

 12. Yeska: Skall spana in den! =)

  Haze design: Tack!!

  Malin sörmlind: Åh vad roligt att du gillar bloggen! Blir full i skratt av att höra om din och makens misslyckade bak, tro mig, jag känner helt igen mig!! =) Hoppas ni vågar satsa igen!

  Lina: Tack för tipset, ska kolla upp det! Älskar som sagt enkla och goda recept!

  Pjöllret: Lika bra att vara ärlig, haha!

 13. Det låter smått osannolikt, men jag tror jag förstår grejen. Jag älskar att designa dans/konståkning/gymnastik/drilldräkter och sy på en massa paljetter, men jag är så himla dålig på att sy (och tycker inte att det är så himla kul heller)!!

  Men jag älskar det där kreativa, estetiska och visuella i att hitta på hur den ska se ut och hur paljetterna/stenarna eller tygdetaljerna ska ge den ett särskilt utseende.

  Antar att det är lite jämförbart med dina tårtor. Typ… Man vill helst att någon ska göra grunderna så man får sköta finliret liksom! 😉

 14. Frida: Låter helt och hållet jämförbart!! Det som är tur är att ju mer man bakar/syr desto större snits får man på det och så blir det inte lika jobbigt. Tillslut kanske vi bara ääääälskar att baka och sy, vem vet!? (jag håller tummarna för oss) =)

Comments are closed.