Chokladtårta

P1120834 (1)

Gillar du choklad, gärna lite mörk och smakrik sådan, då är denna tårta verkligen något för dig! Själva bottnarna är mörka, saftiga och lite bittra i sin chokladsmak. Detta kombinerat med en chokladfrosting som är lite sötare/ljusare och riktigt smälter i munnen, är to die for!

En fantastisk källa till goda recept är Louise. Recepten till denna tårta har jag hittat på hennes blogg, men jag har kombinerat recept från två olika tårtor. Choklad och choklad, vad kan gå fel!?

Chokladbotten

270 g vetemjöl
450 g strösocker
135 g kakao
9 g bikarbonat
6 g bakpulver
7 g salt
90 g neutral olja
265 g mjölk blandad med 20 g vit vinsvinäger
285 g hett kaffe
3 ägg
2 tsk vaniljessens

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter (jag fördelade smeten i tre låga formar som var 15cm, sedan hällde jag resten av smeten i en 15cm form med hög kant. Det funkade jättebra det också, men då fick kakan stå inne i ugnen lite längre. Den höga gick att dela i tre lager, så jag fick alltså ut två tårtor med tre lager i varje på detta recept. Du kan också hälla upp den överblivna smeten i muffinsformar. Det finns ett alternativt recept för lite mindre mängd smet, se här). Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika ev klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.

Fördela smet i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna mot slutet. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen).

Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.

Chokladfrosting

300 g rumsvarmt smör
300 g florsocker
40 g kakao
200 g mörk choklad
100 g ovispad vispgrädde
½ tsk vaniljpulver

Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao pö om pö och vispa till en jämn frosting. Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret. Vispa samman och tillsätt sist grädden. Vispa ett par minuter så att det blir en jämn och silkesliknande frosting. (Jag dubblade detta recept till mina två tårtor, så om du som jag gör två tårtor enligt tårtbottenreceptet ovan så kan det vara bra med dubbel sats frosting också. Blir det frosting eller tårtbottnar över så går det fint att frysa in och spara.)
För originalrecept, se här.

hjhj (1)
(Foto: Josef Ulander)

Montering

Varva de avsvalnade bottnarna med ett lager frosting emellan varje. Ställ in den fyllda tårtan i kylen någon kvart tills den stelnar lite så blir den lättare att spackla sen. Använd helst en snurrbricka när du spacklar tårtan, det underlättar mycket. Börja med att breda ett tunt lager frosting över hela tårtan. Försök få det så jämnt som möjligt. Ställ in tårtan i kylen ännu en gång så den stelnar till. När du går på med nästa lager frosting har du förseglat smulorna i det första lagret och det blir lättare att få ett perfekt och jämnt resultat. Avsluta spacklingen med att hålla en degskrapa (eller liknande skarpt verktyg) upprätt precis intill tårtan. Snurra på brickan medan du håller i degsrapan så den karvar bort det yttersta lagret frosting. Stanna ofta och skrapa av frostingen från degskrapan. Fortsätt sedan att jämna till tårtan på detta sätt tills du är nöjd. Det sista du behöver göra är att jämna till toppen på tårtan.

Dekorera sedan tårtan på valfritt sätt. Jag spritsade den ena tårtan med toppar av frosting och täckte den andra med chokladöverdragna hasselnötter i olika nyanser.

Låt tårtan stå i kylen, gärna över natten, och ta ut den 1,5-2 timmar innan den ska serveras. Då hinner den bli mjuk och gooood!

Lycka till!

5 thoughts on “Chokladtårta

  1. Pingback: Festtårtor | Johannas Tårtor

  2. Tack för receptet! Jag håller med om att Louises är en sannerligen bra hemsida om man vill baka eller bara dregla! Jag har gjort hennes salta kolasås några gånger, hur god som helst!

  3. Pingback: Vintrig silvertårta | Johannas Tårtor

Leave a Reply