Avsnitt 5 – Finalen!

Finalen är avklarad i “Det stora tårtslaget”.

Denna gång fick vi i uppdrag att göra “Den ultimata bröllopstårtan”. De flesta brudpar önskar sig en klassisk, vacker tårta, vilket oftast är vad man ser framför sig när man tänker på bröllopstårtor. För mig kan den ultimata bröllopstårtan vara så mycket. Det ultimata sitter för mig i det personliga, vilket både kan vara en vacker blomma, men likaväl en rostig, gammal hammock om det nu var i en sådan som den första kyssen blev till.

Jag valde att göra en tårta som säger något om mig, med ett djärvt formspråk som jag gillar. Min historia har sitt ursprung i Umeå eftersom mina föräldrar, som kom från helt skilda delar av Sverige, möttes här och blev förälskade. Nästan trettio år, och många flyttar hit och dit, senare mötte jag min egen stora kärlek här i mytomspunna Umeå. Så för mig är det något personligt, romantiskt över “björkarnas stad”.
Jag ville gärna göra något grafiskt och färgstarkt och kom att tänka på en gigantisk smaragdgrön glasskulptur, “grön eld” som står här på ett torg. Den fick slå an tonen på tårtan.

IMG_7312 - 11-03

Tårtan är sex våningar (2 st dubbelvåningar) hög och går i färgerna svart, vitt, smaragdgrönt och guld. Jag ville att insidan av tårtan skulle spegla temat, så den är fylld med mascarponemousse med västerbottensost, hjortronmousse, hjortronkompott med likör och pistagenötter. Norrlandstyle. Receptet hittar ni på köket.se. Jag tycker den blev SÅ god! En vild chansning med västerbottensosten, jag har aldrig hört talas om det i en tårta så jag vet inte vad som flög i mig? Men jag är glad att det gjorde det, vad det nu än var. Flög i mig alltså… :-)

IMG_7313 - 11-03

Inspirerad av glasskulpturen “Grön eld” dekorerade jag min tårta med glasskärvor, eller smaragdskärvor. Jag tillverkade dem av isomalt som jag gjöt i egengjorda formar och sedan högg till i rätt form. Bakom skärvorna glänser ätbart bladguld, vackert som tusan! Isomalt var en helt ny erfarenhet, vill gärna experimentera mer med det.

Två av våningarna är klädda i ett blockmarmorerat lock. Jag ville få det lite mer avancerat och grafiskt än den klassiska mjuka marmoreringen, så jag chansade ihop en egenpåhittad teknik som visade sig fungera. Marmoreringen symboliserar Umeå och den blandning av människor som bor här. Jag upplever det som en välkomnande stad där människor från olika delar av världen får plats (dessutom älskar jag grön marmor överlag).

IMG_7318 - 11-03

Jag är jättenöjd med min tårta, hade gärna haft den på mitt eget bröllop. Jag har inte sett något liknande vilket för mig känns viktigt när jag designar. Det är alltid en chansning att göra något annorlunda. Man kan inte förutspå hur det kommer tas emot, och man förlorar igenkänningsfaktorn som kan vara viktig när det kommer till likeability. Men jag kan inte låta bli, det är det som driver mig! Mattias (juryn) sa att han hade tvivlat redan när han hörde vilka färger jag valt…stackars jury vad jag utsatt dom för under tävlingens gång, haha (de var väldigt fina och uppmuntrande för övrigt, sköna människor)!

Jag jobbade med en del designelement under tävlingens gång (waferpaper och geometriska former) men kom i slutändan fram till att det skulle bli lite too much så jag sket i att ta med dom. Det kan vara bra att skala bort lite av sina idéer ibland även om det svider med tiden man lagt ned på dem.

Man skulle kunna tro att vi var mer taggade än någonsin i finalen, men sanningen är att jag personligen var så trött, så trött. Varje avsnitt var en enorm urladdning och det var svårt att hinna återhämta sig mellan inspelningarna. Jag hade kommit till finalen, vilket under tävlingens gång hade blivit mitt mål. Så den där riktigt tävlingslystna, astaggade finalisten stod inte där och då i mina skor. Vilket på ett sätt var ganska skönt.

Så till resultatet:

“Det stora tårtslaget”s segrare är korad! Gunilla kammade hem en förstaplats med sin romantiska, pampiga bröllopstårta och fick ta med sig glasskulpturen hem, stort grattis Ghetto-Gunilla (eller sprits-Hulken som hon också kallades)! Vi längtar efter att få besöka ditt sockerslott hela gänget och få flukta på din glasskulptur.

Untitled - 05-17

Gunillas tårta till vänster, Gunilla själv hade hunnit springa iväg så hon fastnade inte på bilden. Det gjorde däremot jury-Anette när hon tog för sig av Sugarboy Ed´s tårta till höger. Ed verkar osäker på om det är en komplimang eller en skymf.. (komplimang, off kås)

Jag hade måhända ingen glasskulptur med mig på flyget hem, det jag däremot fick med mig var en hel kappsäck full av erfarenheter. Känslan av att ha vågat, att ha trotsat tusen tvivel och oron för att misslyckas. Lärdomar, både tårttekniska och inspelningstekniska sådana. (kommer aldrig se på TV-tävlingsprogram på samma sätt igen). Känslan av svaghet, att bryta ihop inför människor jag inte känner utan någon trygg till hands. Med det följde erfarenheten av främlingars omsorg och tröst när jag som mest behövde den. En nyfunnen respekt för mitt konstnärsskap och min förmåga att arbeta under extrem press. Vänskap, människor jag aldrig annars hade fått möjlighet att lära känna delar nu utrymmet i mitt hjärta. En massa, massa, massa roliga och absurda minnen att bära med mig. Jag samlade skratt för flera månader framåt.

Kort sagt, jag är SÅ glad att jag gjorde detta! Och jag är nöjd med min insats. Jag höll mig till min stil och mina ideér, trots att det ibland kändes ganska bisarrt, haha. Jag gjorde tårtor som föll mig själv i smaken och som jag har förstått har fått många av er att dra på smilbanden, hur kul är inte det!?

Alla ni som följt med på resan och uppmuntrat, skojat, peppat, kommenterat och gillat det jag gjort, ni är också en del i kappsäcken. En fantastisk sådan, tack, tack, tack! Önskar jag kunde ta med er lite överallt.. TUMMEN UPP, LIKE, SHARE på er alla!!! Puss!

16 thoughts on “Avsnitt 5 – Finalen!

 1. Du skulle vunnit Johanna – så besviken jag blev ikväll, även om Gunilla förstås gjorde en underbar tårta. Men du…oj, vilken stjärna du är och härlig personlighet. Och tårtorna verkar så goda. Kan vi inte alla får komma upp till Umeå på tårtkalas..? “Det stora ätslaget” på torget vid glasskulpturen..:)
  Stor kram och hoppas på att få se mer av dig i teve och annorstädes framöver! Ovh grattis till andraplaceringen förstås!

 2. Väldigt imponerad över tårtorna! och shit vilken fantastisk personlighet du verkar vara! håller du en kurs så kommer jag väldigt gärna vilja gå den.

 3. Men! Vilken rysarfinal. Tyckte att din tårta var one of a kind och originell och dessutom klarade du av de svåra smakerna du valde. Man borde ha haft det i åtanke så jag tycker definitivt att du skulle vunnit. Varför ska en bröllopstårta nödvändigtvis vara som alla andra, vit och röda blommor? Nä, jag tycker definitivt att du borde vunnit, men jag tror helt enkelt att du var för bra för de :)

 4. Gunilla hade den tekniska skickligheten och jag förstår att det är vad många brudpar med de klassiska stora bröllopen hade valt, men jag älskade verkligen din tårta!

 5. Norrsken var det första jag tänkte på när jag såg tårtan, gjorde du själv det eller blev det bara en lyckad slump? Bra jobbat och vacker norrlandstårta!

 6. Du var helt grym, underbart med all denna glimt i ögonen hela tiden.
  Älskade att du gick utanför boxen och testade nya saker.
  ??????????

 7. Hej Johanna,

  Undrar vilken färg man ska använda för att färga choklad med?
  tex om jag vil har rosa cakepops.

  Vill också passa på att säga att du borde ha vunnit tårtslaget.

 8. Älskar din finaltårta. Just vid den statyn förlovade jag mig med min man, vi firar 10år nästa år.

Comments are closed.