Att äta eller inte äta…det är frågan!

Vilken respons container-tårtan fick, kul! Det är alltid lika roligt med era kommentarer och funderingar.

En fundering som dök upp några gånger är om den verkligen är god att äta.
“Blir det inte för mycket socker?”
Svaret på det är : Jo, självklart blir det för mycket socker! OM du väljer att tugga i dig alla dekorationerna på tårtan förstås, de är ju gjorda av socker.

Jag har full förståelse för dessa frågor, hade själv undrat exakt samma sak om jag inte visste vad som dolde sig inuti.. =)

Containertårtan tex bestod av en rektangulär tårta klädd i ett lager marsipan, en klassisk tårta helt enkelt. Själva grundtårtan måste smaka gott (jag täcker aldrig en tårta med sockerpasta tex, om ingen ber mig att göra det, för min erfarenhet är att de allra flesta föredrar smaken av marsipan). Utanpå tårtan fäste jag sedan containerväggarna och lade på dekorationerna. Allt detta är ätbart, men jag tror, och hoppas innerligt, att ingen äter upp allt det. Meningen är att man bara äter av själva tårtan och pillar bort dekorationerna. Detta gäller alla mina tårtor (det är ju samma princip som att man inte äter upp den rosa rosen på en prinsesstårta, den lämnar de flesta på fatet). Många tror att man måste kompromissa med smaken bara för att tårtorna ser spektakulära ut, men det behöver man verkligen inte göra. Man kan göra en jättegod tårta och dekorera den med figurer, blommor, eller som på förra tårtan: skräp, som inte är avsett för förtäring.

Jag ÄLSKAR att gå bananas med tårtor. Jag håller hela tiden på att utforska vad som är möjligt att åstadkomma med socker. Hur stort, högt, pilligt, detaljerat, verklighetstroget, fantasifullt kan man göra? Jag vill att tårtan ska vara en snackis, ett event på festen, ett inslag av humor och igenkänning, eller bara något riktigt vackert. Så om man tycker att det är krångligt att behöva pilla bort TV-apparater, små katter och dylikt från sin tårta så köp hellre tårta från ett konditori. =)

En sak som jag dock tycker är ganska viktigt är att allt ska vara ätbart på tårtan, ifall att någon får för sig att äta det. Därför använder jag, så långt det är möjligt, okokt spaghetti som armering i figurer tex, och jag använder mig aldrig av färger, pulver eller glitter som inte är ätbart. Barn brukar nämligen hugga in på både det ena och det andra… Så har man med pinnar och dylikt för konstruktionens skull är det alltid bäst att informera om detta till de som ska äta tårtan.

Hoppas ni fått lite klarhet i era funderingar. Och att ni vågar testa själva att dekorera era tårtor med bortpillningsbara, men också ätbara, saker! =)

12 thoughts on “Att äta eller inte äta…det är frågan!

 1. vad fint att du tog dig tid med ett helt inlägg som svar, och så snabbt också! tack :) nej det har du rätt i, tänkte inte riktigt på det där med marsipanrosen. du är grym! kramar

 2. Vad bra skrivet! Håller med dig om precis allting, speciellt det där med konditoridelen. 😉 Sidenband runt kanterna använder jag ibland för att det är snyggt men de går ju enkelt att ta bort innan man börjar äta.

 3. Amanda: Haha! Ja det blev ett helt inlägg. Men det är för att jag fått frågan flera gånger, på bloggen, på facebook, och live. Och jag förstår helt och fullt dessa funderingar, jag hade själv haft dem om jag inte visste vad som dolde sig i tårtorna! =) Så jag tänkte att det var dags att förklara lite. Tack för dina kommentarer! Kram!

  Tove: Kul att du håller med, du som också är i branchen! Ja sidenband är superfint att använda, och lätt att plocka bort, det brukar jag också ha ibland.

 4. Hur många timmar lägger du ner på att göra ett av dina konstverk i snitt? Det är ju så otroligt många detaljer!

 5. Är det bara för mig bilderna krånglar? Jag har alltid sett dina bilder förut, men nu är det nåt knas. Kanske det är min dator?
  Du är grymt duktig:D Jag hoppas att jag en vacker dag blir lika duktig;)
  Kram Elin

 6. Måste bara säga en sak…det är ju ROSEN jag är ute efter på en prinsesstårta!!! Menar ni att det finns fullt med folk därute som lämnar den?! Jag blir chockad! Gjorde en gång marsipanelefanter till min tårta för att jag skulle få extra marsipan att äta. 😉 Tänk vad olika det kan vara. =)

 7. Hej hej!

  Ska göra en tårta till mitt jobb där jag slutar tills på fredag. Men ville göra egen marsipan då jag tycker den man köper på t.ex ica är så torr.
  Ha du nåt bra recept?

  MVH Klara

 8. Jag äter också alltid rosen, det är ju höjdpunkten!!!!
  Men jag skulle nog inte smälla i mig hela containern…. :-) Fin är den iaf!

 9. Jag blir också chockad att höra att folk lämnar rosen! Varje kalas jag varit på så är det dekorationerna folk ger sig på först:-)

Comments are closed.